Estepona, Espanjan etelärannikon herttainen helmi

Estepona, Espanjan etelärannikon herttainen helmi

N. 70 000 asukkaan Estepona Espanjan etelärannikolla on yksi harvoja edelleen pueblomaisen espanjalaisia pikkukaupunkeja yleisesti ottaen läpeensä turistisella Costa del Solilla.

Vaikka Esteponastakin turisteille suunnattuja fasiliteetteja löytyy, kaupunki on onnistunut säilyttämään paikallisen charminsa ja periespanjalaisen luonteensa, ja on jostain syystä (onneksi) jäänyt matkailijoiden keskuudessa vähemmälle huomiolle kuin monet Aurinkorannikon tunnetut turistikeskukset kuten Fuengirola ja Marbella. Viehättävyydessä Estepona kuitenkin päihittää edellämainitut mielestäni mennen tullen, ja omasta puolestani saisi pikkukaupunkimaisen rauhansa säilyttääkin. 

Espanjaan auringon, paikallisen kulttuurin ja ruuan tai vaikkapa golfin perässä matkaavalle Estepona on monessakin mielessä unelmakohde. Sijainti n. tunnin automatkan päässä Malagasta, lähellä Marbellaa ja Puerto Banuksen huvijahtisatamaa on kätevä, eikä vuoriston ihaniin pieniin valkoisiin kyliin ole matkaa sen enempää. Ronda, Gibraltar, Granada ja Alhambra, Sevilla ja monet muut Andalusian herkut löytyvät päiväretkietäisyydeltä. Lähellä Esteponaa sijaitsee myös viime aikoina kovasti (ja ihan ansaitusti) hehkutettu Caminito Del Reyn vaellusreitti.

Kaupungista itsestään taas löytyy sekä loputtoman pitkää rantaviivaa että jalankulkijoille rauhoitettu vanha kaupunki kuvauksellisine aukioineen, pienine kirkkoineen ja söpöäkin söpömmin värikkäin kukkaruukuin koristeltuine kapeine kujineen.

 

 

 

 

Myös Esteponan ravintolatarjonta hurmaa: pikkukaupunki on paikallisten keskuudessa kuuluisa erityisesti lukuisista erinomaisista tapaspaikoistaan ja bodegoistaan eli espanjalaisia herkkuja myyvistä viinikellareista. Muutamia oikein mainioita kalaravintoloitakin kaupungista löytyy. Auringonpaahteisen rantapäivän jälkeen on mukava vaellella vanhan kaupungin varjoisilla kujilla ja pysähtyä matkan varrella kylmälle cervezalle ja ihanan suolaisille tapaksille. Erityisesti oliivit vetävät täällä vertoja jopa kreikkalaisille kilpailijoilleen, ja niitä todellakin löytyy joka ikiseltä tapaslautaselta; onhan Andalusia perinteistä oliivinviljelyaluetta, ja Espanja kaiken kaikkiaan maailman suurin oliivien tuottajamaa.

 

 

Myös golfin harrastajille Estepona on oiva tukikohta, lähistöltä löytyy nimittäin useampikin Etelä-Espanjan maineikkaimpiin kuuluva golfkenttä kuten Finca Cortesin ja Valle Romano.

 

Finca Cortesin, missä tosin itse keskityn useimmiten ihan muihin asioihin kuin golfaava puolisoni. 😉

 

Itselleni Estepona on tuttu ja rakas paikka jo yli kahdenkymmenen vuoden takaa, mutta vähän yllättävästikin monille muille se ei sitä vielä ole. Tässä omia vinkkejäni Aurinkorannikon herttaiseen helmeen, jossa iloksemme pääsimme aloittamaan kesälomamme tänäkin vuonna. 

 

 

 

 

 

Vuokraa asunto tai huvila

Hotelliasumisen sijaan Esteponassa kannattaa harkita asunnon tai huvilan vuokraamista. Vanhassa kaupungissa on kyllä joitakin ihan viehättäviä pieniä boutique-majataloja kuten Casa Veracruz, mutta kaupungin ja sen lähistön harvat isommat hotellit ovat ainakin omasta mielestäni aika kolkkoja ja persoonattomia. Sen sijaan Estepona on aurinkorannikolla jo harvinaiseksi käyneen autenttisen espanjalaisen atmosfäärinsä ansiosta alkanut yhä enenevässä määrin kiinnostaa loma-asuntosijoittajia, ja alueelta löytyykin useampia tasokkaita ja hyvinhoidettuja urbanizacioneja eli asuntoalueita, joilta voi löytää vuokramajoitusta yllättävän edullisestikin. Ainakin jos aikoo viettää alueella aikaa vähänkään pidempään ja budjetti antaa myöten, nämä ovat ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Etuina hotelleihin nähden vuokra-asunnossa tai -huvilassa ovat tietysti kodinomainen oma rauha ja kokkausmahdollisuus sekä loma-asuntoalueilta usein löytyvät lisäpalvelut kuten uima-altaat, kuntosalit, tenniskentät yms. Illan pimetessä on luksusta ihailla omalla terassilla auringonlaskua ja kirkkaalla ilmalla selkeästi näkyvää Gibraltarin salmea ja Afrikan rannikon siluettia.

Alla linkki muutamaan siistiin ja monipuolisesti palvelevaan asuinalueeseen Esteponan lähistöllä.

https://www.alcazababeach.net

https://www.bahiaboutiqueapartments.com

https://www.haciendabeach.com

 

 

 

 

 

 

 

Tutustu Esteponan upeisiin muraaleihin

La Ruta de Murales Artísticos de Estepona eli erittäin vapaasti käännettynä Esteponan taiteellinen muraalireitti on paitsi hauska tapa tutustua kaupunkiin jalan, myös visuaalinen elämys, joka saa huokailemaan ihastuksesta.

Kyseessä on Esteponan pormestarin aloitteesta vuonna 2012 liikkeelle lähtenyt kaupungin virkistysprojekti, jonka tarkoituksena oli tuoda esiin vähemmän tunnettuja ja suosittuja alueita, ja joka sittemmin on todettu erittäin onnistuneeksi. Muraalireitin varrelta löytyy 45 teosta, joiden aihepiiri ja teemat vaihtelevat Esteponan historiasta kukkiviin puihin, ja uusia seinämaalauksia on määrä syntyä edelleen. Miten loistava tapa elävöittää arkkitehtonisesti ei niin viehättäviä kaupunginosia!

Muraalireitin kartta ja teostiedot niistä kiinnostuneille löytyvät täältä.

 

 

 

 

Autoile lähiseudun pikkukyliin

Esteponaan (ja ylipäätään Espanjan etelärannikolle) matkaavalle suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista. Bussiyhteydet rannikon kaupunkien välillä ovat kyllä ihan toimivia, mutta jos haluat vierailla vaikkapa useammissakin vuoriston ihastuttavista pikkukylistä, oma menopeli on varmasti kätevin kulkuväline. Myös vähän kauempana sijaitseviin retkikohteisiin kuten Sevillaan tai Granadaan pääsee helpoiten omalla autolla, vaikka valmiiksi räätälöityjä bussiretkiäkin järjestävät toki monet tahot. Oman kokemuksemme mukaan myös pysäköintipaikan löytäminen on ollut vilkkaimmissakin kaupungeissa suhteellisen vaivatonta – tosin olemme näiden kaikkien vuosien aikana onnistuneet välttämään matkustamasta alueelle heinä- ja elokuun ruuhkahuippukuukausina.

Omia ikisuosikkejani Esteponan lähellä sijaitsevista valkoisista vuoristokylistä ovat Casares, Ojén, Mijas sekä aina yhtä vaikuttava Ronda, joka tosin viimeisimmällä kesäkuisella käynnillämme oli niin tukossa (eritoten aasialaisia) turistiryhmiä, että keskustassa ja rotkon ympäristössä liikkuminen oli jo suorastaan hankalaa. Huomattavasti pienemmissä Casaresissa ja Ojénissa matkailijoitakin ja väkeä ylipäätään on liikkeellä huomattavasti vähemmän, ja kyliin kiipeäminen/laskeutuminen on jo itsessään sen verran hankalaa, että useimmat tyytyvät ihailemaan niitä teiden varsilla etäämpänä sijaitsevilta näköalatasanteilta.

Itse rakastan valkoisten pikkukylien uneliasta tunnelmaa ja hedelmäpuiden reunustamia aukioita, joille viimeisen päälle tyylikkäästi pukeutuneet paikalliset papparaiset kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia.

 

 

 

 

 

Ihaile orkideoja Estepona Orchidariumissa

Estepona on monessakin mielessä kaltaiseni kukkien rakastajan unelma. Vanhan kaupungin kujia ja talojen seinustoja koristavat sadat eriväriset kukkaruukut pelargonioineen ja ruusuineen, ja isompien katujen ja aukioiden varsilla rönsyilevät runsaat istutukset. Omassa tukikohdassamme Alcazaba Beachilla tuntuu kuin asuisi keskellä valtavaa kasvitieteellistä puutarhaa. 

 

 

 

 

 

Julkisilla paikoilla hurmaavan kukkaloiston ihailemisen lisäksi sisäisen hemulinsa voi päästää valloilleen Estepona Orchidariumissa, jossa ihmeteltävänä on yli 1300 eri orkidealajia ja kaiken kaikkiaan n. 5000 kasvia – Euroopan mittavin kokoelma muuten. Jo kolmesta isosta lasikupolista muodostuva rakennus itsessään on vaikuttava näky, ja vaikuttava on myös sen sisältä löytyvä kukkaviidakko. Vihreyden ja kukkaloiston keskellä risteileviä polkuja seuraamalla päätyy lopulta useita metrejä korkealle vesiputoukselle, ja kierroksen voi päättää pikkuruisia miniatyyriorkideoja (joista pienimmät ovat nähtävissä vain suurennuslasilla) sisällään pitävälle lasivitriiniseinälle.

Orchidarium on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-14 ja 16-19 sekä sunnuntaisin klo 10-14.

Sisäänpääsymaksu aikuisilta 3 € ja lapsilta 4-11 v. 1 €.

 

 

 

Vaeltele vanhankaupungin kujilla ja istu iltaa Marinassa

Esteponan vanhankaupungin on sanottu olevan yksi Costa del Solin kauneimmista, ja sitä se mielestäni onkin. Jalankulkijoille pyhitetyillä sokkeloisilla kujilla voisi vaellella loputtomiin, ja kuljeskelun lomassa voi piipahtaa vaikkapa pienessä mutta sitäkin sympaattisemmassa arkeologisessa museossa tai hauskasti ränsistyneessä kauppahallissa, jossa huivipäiset mummot kauppaavat itse kasvattamiaan vihanneksia ja kalastajat aamulla pyydettyjä saaliitaan.

 

 

 

 

Houkuttelevia tapas-baareja ja kahviloita riittää joka kujalle ja kulmaukseen, ja jo mainitsemani kukkaruukkurivistöt ja vanhat karkkivärein koristellut matalat talot inspiroivat valokuvaamaan. Vanhan kaupungin ytimessä Plaza de las Floresilla voi nauttia erinomaisen lounaan. Shoppailumahdollisuudet rajoittuvat pieniin putiikkeihin, mutta niitäkin kyllä löytyy.

Kaikenkaikkiaan Esteponan vanha kaupunki on mainion kompakti paketti, josta on vaikea olla pitämättä.

 

 

Vilkkaampaa iltaelämää kaipaavan kannattaa hämärän laskeutuessa suunnata Marinaan, missä illallisen jälkeen voi halutessaan nauttia drinksun jos toisenkin ihmisiä ja veneitä terassilla tiiraillen. Marinassa ravintolat ovat auki pidempään kuin kaupungin pitkällä rantabulevardilla tai vanhassa kaupungissa, joten tämä paikka sopii yökukkujillekin.

Hyväksi havaitsemiamme ravintoloita Esteponassa ovat ainakin trendikäs, mutta maanläheinen, erinomaisia tapaksia tarjoileva Casa Del Rey sekä vähän fiinimpi Lido. Marinasta löytyy muutamia hyviä kalaravintoloita, kuten La Escollera ja Amura.

16 Comments

 1. Onpas kivan näköisiä erityisesti nuo kaupunkikuvat. Vaikka en ole mikään erityinen kukkafani, niin näyttää kyllä kauniilta kun joka paikka on kukilla koristeltu. Hotellialue näytti aika perinteiseltä, mutta erittäin toimivalta varsinkin lasten kanssa. En ollut tästä Espanjan kaupungista ennen kuullutkaan!

  Reply
  • Yllättävän harva tuntuu kuulleen Esteponasta, mikä on tietysti silleen hyvä, että se on säilynyt ehkä senkin takia niin ihanan espanjalaisena. Kyseessä (noissa kuvissa siis) ei muuten ole hotelli vaan asuinalue. Ja oikein superkiva sellainen! 😊💓

   Reply
   • Vaikuttaa aivan ihanalta kohteelta Espanjassa. Aloin saman tien haaveilla lomasta Espanjan auringon alla, näyttäisi siltä, ettei rannallakaan ole hirveää tungosta. 🙂 Kiitos tästä postauksesta, Estaponaan täytyy nyt päästä!

    Reply
  • Näyttääpä suloiselta! Ja kiitos vinkeistä. En tosin ihan lähivuosina ole tuonne suuntaamassa, mutta musta on kiva lukea vinkkejä silti 😜

   Reply
 2. Näyttääpä kuvat houkuttelevilta. Ojenissa sekä Rhondassa olen käynyt joskus kymmenisen vuotta sitten, mutta Esteponassa en. Olisi ihana tehdä kyllä vaikka ensi kesänä pitkä Espanja reissu ja asua juurikin asunnossa.

  Reply
 3. Aivan outo paikka vaikka tuolla ympäristössä olen pyörinytkin. Näyttää kauhean siistiltä ja hoidetulta paikalta, erityisesti minua kiinnostaisi tuo muraalikatu, näyttää upealta.

  Reply
  • On kyllä oikeastikin todella siisti ja hyvin hoidettu paikka! Muraalireitti kannattaa ehdottomasti kiertää,jos Esteponaan eksyy.

   Reply
 4. Olet oikeassa. Espepona on ihana. En ollut kuulutkaan kapungista ennen viime talvea, kun tuli vietettyä pidempi aika Aurinkorannikolla. Estepona vei sydämen kerta laakista. Ihmetytti myös se, että kaupunki on täynnä kukkia myös keskitalvella. Jäi kaihertamaan tuo orkideapuisto. Sinne ensi kerralla.

  Reply
  • No eikö ookin! Ihana kaupunki. Orkideapuisto oli kyllä todellinen ilo silmälle myös, ainakin jos kukista tykkää.

   Reply
 5. Terveisiä San Pedrosta 🙂 Mä aina vähän toivon, etteivät isot massat löytäisi Esteponaa – tai tokihan moni on jo löytänyt, mutta se on jotenkin täydellinen vielä tällä hetkellä, ja jos tulisin vaan lomailemaan Aurinkorannikolle en keksisi juuri parempaa paikkaa.

  Reply
  • Joo samaa toivon, ja jopa vähän mietin voiko tällaista postausta edes tehdä vai onko parempi ettei sana leviä. 😅
   Oot kyllä onnekas kun asustelet juuri siellä päin, kävis mullekin. Ehkäpä tulevaisuudessa!

   Reply
 6. Onpa kivan näköistä! Olen itse vähän haaveillut roadtripistä Espanjassa, ja tämä vaikuttaa ehdottomasti potentiaaliselta pysähdyspaikalta. 😉

  Reply
 7. Olipa hieno kokonaisuus. Vaikka olemme olet noilla nurkilla muutaman kerran, Estepona on jäänyt katsomatta. Otan vahingon syksyllä takaisin. Hyviä vinkkejä. Kiitos! Talteen menee.

  Reply
 8. Viehättävä vinkki Espanjaan! Rakastaisin ihan taatusti juuri tällaisia espanjalaisia kaupunkeja ja tuo muraalireitti on varmasti innostava tapa tutkia kaupunkia.Road trip Espanjaan on kyllä itselleni seuraavaksi ämpärilistalla mitä tulee pidempiin Euroopan reissuihin. Vaan milloinhan sellaisen ehtiikään toteuttaa. Huoh

  Reply
 9. Onpas viehättävä paikka!! Kiitos tästä. Espanjassa on montakin itselle tärkeää ja rakasta paikkaa, mutta Aurinkorannikolla en ole koskaan käynyt. Ehkäpä nyt olisi aika korjata tämä puute?

  Kreikasta olisi muuten myös kiva joskus lukea… 😉 Mä olen tällainen eurosentrinen matkailija, joten lähipostaukset aina ilahduttaa! Ihailen toki vilpittömästi myös kaukoreissujesi reportaaseja ja upeita kuvia! Niiden avulla voin tehdä nojatuolimatkoja. 🙂

  Reply
  • Kiitos ihanasta palautteesta Anna! ❤️
   Kreikastakin tulossa juttua pikapuoliin. Ja Estepona on mun mielestä ihan täydellinen paikka korkata Espanjan Aurinkorannikko. 😉

   Reply

Kommentointi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *