Saint-Jean-Cap-Ferrat – oh la laa mitä silmäkarkkia!

Saint-Jean-Cap-Ferrat – oh la laa mitä silmäkarkkia!

Nizza, Cannes ja Saint-Tropez Ranskan Rivieralla lienevät ainakin nimeltä tuttuja paikkoja kaikille matkustamisesta vähänkään kiinnostuneille – vaikka niissä ei olisi henkilökohtaisesti tullut käytyäkään.

Côte d’Azurin rannikolta ja sitä ympäröiviltä kukkuloilta löytyy näiden lisäksi lukuisia pienempiä ja suurelle yleisölle kenties vähän tuntemattomampia helmiä kuten St.Raphaël, Gourdon, Valbonne, Vence, Tourette-sur-Loup, Roquefort-les-Pins, Mougins… Itseasiassa listasta voisi tulla aika pitkä, jos itseni oikein vauhtiin päästäisin.

Yksi omista suosikeistani ja mielestäni yllättävän vähälle huomiolle yleisesti jäänyt paikka Rivieralla on ihan hirvittävän viehättävä Saint-Jean-Cap-Ferratin niemi Nizzan ja Monacon välissä.

Belle Époque –aikakauden estetiikkaa edelleen ansiokkaasti huokuva pienehkö niemenkärki tarjoaa sellaista silmäkarkkia sekä maisemien että arkkitehtuurinsa puolesta, että oh la laa.

 

 

 

Vietimme Saint-Jean-Cap-Ferratissa muutaman yön elokuun lopulla mieheni Mikon kanssa hääpäiväreissun yhteydessä, enkä romanttisempaa paikkaa meille hyvin harvinaiselle kahdenkeskiselle viikonlopulle voisi kuvitella (paitsi ehkä Èze, mutta se onkin sitten jo ihan toinen tarina).

Tämä ei ollut meille eka kerta Cap-Ferratissa ja tuskin viimeinenkään, mutta mon dieu miten kivaa ja nättiä oli taas.

 

 

 

Saint-Jean-Cap-Ferratilla saattaa olla maine ökykalliina ja julkkisten suosimana huvilakeskittymänä, ja sitä se toki jossain määrin onkin (neliöhinnat niemellä liikuskelevat tällä hetkellä käsittääkseni n. 70 000 euron paikkeilla eikä alueelle ole saanut rakennuslupaa vuosiin), mutta myös paljon muuta. Harvapa meistä täällä talonhankkimismielessä pyörinee muutenkaan.

 

 

 

Vastoin monien ennakko-odotuksia Cap-Ferratista löytyy maineikkaiden klassisten luksushotellien lisäksi myös ihan normihintaista majoitusta. Yksityisrantojen välissä on siellä täällä kauniita, pieniä, kaikille avoimia rantapoukamia eikä ajelu pyörällä tai vuokra-autolla pinjamäntyjen ja upeiden puutarhojen ympäröimien huviloiden reunustamilla kaduilla maksa sen enempää kuin missään muuallakaan.

Niemellä on ihanan rauhallista Nizzan, Cannesin tai Monacon turistiseen hulinaan verrattuna, ja ennen kaikkea tyylikästä. Alue on ollut aikoinaan myös mm. Coco Chanelin ja Edith Piafin sekä lukuisten muiden kuuluisuuksien ja erityisesti näyttelijöiden ja taiteilijoiden suosiossa – enkä yhtään ihmettele miksi.

Cap-Ferratin erikoisherkuista pääsee kätevästi nauttimaan muuten myös majoittumalla  lähellä sijaitsevassa Villefrance-sur-Merissä.

Alla muutamia tärppeja Saint-Jean-Cap-Ferratiin. Älä missaa näitä jos (ja toivottavasti kun) joskus päätät lähteä tälle aika spesiaalille niemelle kauneutta aistimaan.

 

 

Hurmioidu Villa Ephrussi de Rotchildin palatsissa ja puutarhoissa

Ihana, ihana paikka. Ainakin meikäläinen saa täällä järjettömät estetiikkakicksit.

Palatsin 1907 rakennuttaneen paronitar Béatrice Ephrussi-Rotcildin lempiväri sattui olemaan vaaleanpunainen ja intohimoinen harrastus puutarhanhoito. Ja sen kyllä huomaa.

Béatrice teki varmasti aikoinaan hyvät kaupat ostaessaan seitsemän hehtaarin kokoisen meren ympäröimän maapläntin sitä kuulemma samoihin aikoihin myös havitelleen Belgian kuningas Leopoldin nenän edestä, ja me muut saamme onneksemme kuljeskella paronittaren jalanjäljissä huikean kauniissa puutarhoissa ja entisöidyissä taiteen täyttämissä huoneissa palatsin sisällä. Ja ulkona. Puutarhoihin on nimittäin paronittaren toimesta aikoinaan rahdattu mm. kokonaisen roomalaisen kappelin rauniot patsaineen kaikkineen.

 

 

 

 

 

Korallinpunainen toistuu rakennuksessa joka puolella, ja joka ikisestä ikkunasta aukeaa jollain tavalla erikoisen kaunis näkymä.

Kesän huippusesonkina paikka lienee täynnä ihmisiä, mutta elokuun lopulla keskellä kirkasta maanantaipäivää sain nauttia palatsista, puutarhoista ja niiden ympärille sovitetusta musiikista (kyllä, suihkulähteillä soi Mozart) lähes ylhäisessä yksinäisyydessäni.

 

 

 

Herkuttele huvivenesataman kalaravintoloissa

Saint-Jean-Cap-Ferratin venesatama on pieni ja vaatimaton verrattuna moniin muihin Rivieran vastaaviin. Ja ehkä siksikin niin kiva.

Yllättäen täältä ei löydy julkkisten tai muiden vastaavien henkilöiden mammuttialuksia kuten vaikka Monacosta tai St.Tropezista vaan leppoisa pieni satamapoukama purjeveneineen ja kalaravintoloineen. Läheinen kappeli ja ostoskatu ovat söpöjä, ja rantaravintoloiden tarjonta tasokasta ja kohtuuhintaista.

Mielestäni täällä on parempia ravintoloita kuin läheisessä Villefrance-sur-Merissä ja sen ainakin sesonkiaikaan usein täpötäydellä rantakadulla.

 

 

 

Pyörittele silmiäsi Grand Hotellin hulppeassa aulassa

Vuonna 1908 rakennettu Grand Hôtel du Cap-Ferrat on ehkä yksi maailman kuuluisimpia hotelleja. Ihan varmaan siitäkin johtuen, että se sattuu olemaan Rivieran kenties kallein ja yksi vanhimmista loistohotelleista koko maailmassa. Täällä ovat yöpyneet Charlie Chaplinit, Audrey Hepburnit, Grace Kellyt, Elizabeth Taylorit, Kennedyn klaanit, Winston Churchillit ja mitä näitä nyt onkaan.

Ja kyllähän The Grand of The Grands oikeasti aika mieletön onkin (ja yöpyjälle kallis), mutta muuten ei suinkaan tavallisen pulliaisen ulottumattomissa. Lounas hotellin pinjamäntykattoisessa terassiravintolassa on upea elämys, eikä välttämättä kevennä kukkaroa viittäkymppiä enempää.

 

 

 

Lounasvaraus ravintolaan ei ole välttämätön, ja kunhan pukukoodi on kunnossa (lue ei crockseja tai hihattomia paitoja tms.), pääset matkan varrella terassille pyörittelemään silmiäsi hotellin järjettömän nätissä aulassa.

Henkilökunta täällä on muuten superrentoa; yli satavuotiasta päärakennuskaunotarta lukuunottamatta kenenkään ei tarvitse pönöttää.

 

 

 

Kasta varpaasi Välimereen

Saint-Jean-Cap-Ferratin rannat ovat samanlaisia kuin rannat Rivieralla mielestäni muutenkin: vähän epämukavia, mutta jotenkin kuitenkin hirmu sympaattisia. Itsehän siis en fanita hiekalle tai pikkukiville levitetyllä viltillä tai pyyhkeellä makoilua, mutta tavallaan ajatuksen tasolla sellaisestakin pidän. Ainakin Rivieralla.

Cap-Ferratista löytyy kaksi ihan kelvollista yleistä rantaa eli Paloma Beach ja Plage de Passable. Näiden lisäksi pieniä poukamia ilman juurikaan muita ihmisiä löytyy yllättäen vaikka mistä, jos vaan rohkeasti pysäköi autonsa (tai millä menopelillä nyt sitten liikenteessä sattuu olemaankaan) ja käy kurkkaamassa kulman taakse.

 

 

Oma ehdoton ykköskohteeni ja ikiainen suosikkini Cap-Ferratissa eli Villa Santo Sospir on valitettavasti ja hieman mystisestikin (kuuluu paikan luonteeseen) suljettuna ainakin vuoden loppuun, emmekä siis sinne tällä kertaa päässeet. Ehkäpä siis ensi vuonna. Linkki tähän harvinaislaatuiseen ihanuuteen kuitenkin tässä: Villa Santo Sospir.

Mikä on suosikkipaikkasi Ranskan Rivieralla? Varsinkin kun alue on itselleni kovin tuttu ja rakas, olisi ihana kuulla kaikkia mahdollisia tarinoita ja mielipiteitä. Ja jos et ole käynyt, kerro mitä mielikuvia sulla ehkä on.

Racontez-moi. 😉

Psst. Lisää juttua Ranskan Rivierasta täällä.

35 Comments

 1. Voi jee minkälaista silmäkarkkia !
  Ihan paras paikka viettää hääpäivää tuolla, voi kuherrus soikoon 😉
  Vahvistuu vaan kaipuu tuolle Rivieran alueelle.

  Reply
 2. Ompahan upean näköistä! Vajaan parin viikon päästä matka suuntautuu kylläkin Ranskaan mutta ei rannikolle vaan tällä kertaa ihan Pariisiin.
  Pitäis varmaan kerrata kieltä hieman, meinaa olla isosti ruosteessa 😀
  Näyttää kyllä sellaisilta mestoilta mihin mielellään joskus lähtis tutustumaan!

  Reply
  • Ooh, Pariisikin on niin ihana, oon asunut siellä vuoden aikoinaan. Tosi rakas kaupunki! ❤️
   Mahtavaa matkaa!

   Reply
 3. On kyllä todella kaunista seutua! 🙂 Kyllähän tuolla kelpaisi aikaa viettää päivän jos toisenkin. En ihmettele yhtään, että paikka on toiminut kotina ja inspiraation lähteenä monelle taiteilijasielulle. Rievieralta löytyy monia upeita ja kauniita kaupunkeja, mutta tämä varmasti ihan kärkisijoilla. 🙂 Ihania kuviakin!

  Reply
  • Kiitos Tiina, nättiä seutua todella. Rivierallahan superkauniita paikkoja kyllä riittää!

   Reply
 4. Oi ihana Ranskan Riviera! Siellä tuli aikoinaan pyörittyä paljonkin, mutta nyt edellisestä reissusta – työmatka Nizzaan – on jo aivan liian monta vuotta. Etenkin kiinnostaisi jokin vähän pienempi ja vähemmän tunnettu kohde, kaunistahan on kaikkialla Marseillesta Monacoon. Ja aivan totta tuo, että aika pienelläkin budjetilla pärjää luksuskohteissa, kun vaan vähän säätää ja miettii vaihtoehtoja. Merci beaucoup – ihania, matkakuumetta nostattavia kuvia!

  Reply
  • Kyllä, koko rannikko on tosi kaunis, ja vielä vuoriston pikkukylät Provence-Alps-Cote d’Azurin alueella. Mekin oltiin aateltu, että tänä vuonna ei ehkä Rivieralle ehditä kun niin paljon muitakin reissuja, mutta niin vaan itsemme sieltä taas kerran löydettiin. 😄

   Reply
 5. Näyttää kauniillta, niin maisemat kuin talotkin! <3

  Itselläni on ollut enemmän budjettimatkoja niin Rivieran alue on jäänyt väliin.
  Mutta kiva tietää, että siellä on myös edullisempiakin paikkoja eikä vain ökykalliita.
  Olisi kiva kyllä käydä Rivieralla joskus ihailemassa paikkoja.

  https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

  Reply
  • Kiitos Katri! Riviera ei ehkä yleisesti ole halpiskohde, mutta ihan samanhintaista hotelli- ja ravintolatarjontaa sieltä löytyy kuin muualtakin Euroopasta. Ja jos haluaa maistaa ripauksen verran luksusta, rohkeasti vaan loistohotellin aulaan kysymään saako ravintoloissa poiketa vaikka vaan kahvilla. Useimmiten oman kokemukseni mukaan tähän ei ole ollut mitään estettä, kunhan ottaa puitteet huomioon.

   Reply
 6. Kiitos jutusta ja kuvista.

  Veresti muistoja omalta Nizza-Monaco-Saint Tropez-Montpellier-Marseille -reissulta ja kuvakin albumissa tämän jutun pääkuvan patsaan luota.

  Mieleen reissusta jäi Hugh Hefnerin bongattu avo-Bentley Playboyn rekisterikilvillä, Kimi Räikkösen keskeytys Monacon tunnelissa sekä monet miljonäärien aidatut ja vartioidut palatsit.

  Oma tunnelmansa.

  Reply
  • Haha, no varmasti ihan oma tunnelmansa. Kiitos mahtavasta kommentista Juha.
   Joo, autojahan ei tuolta rannikolta puutu, satuttiin itsekin keskelle jotain Ferrareiden kokoontumisajoja. Oisko niitä about 12 siinä yhden aukion ympärillä pyörinyt. Noh, jotkut tykkää. 😉

   Reply
  • Ps. Lisäyksenä edelliseen; onko sulla siis oikeesti patsaskuva Chevre d’Orista?! Siellä on kyllä harva tuttu käynyt. Tämä mun kuvahan ei siis ole Jardin Exotiquesta…

   Reply
 7. Onpa kaunista ja varsinkin tuo majapaikka! 😍 Uskomaton. Tänä kesänä kävin tosiaan ensimmäistä kertaa Rivieralla ja olisihan siellä paljon nähtävää! Tuo musiikki on hauska lisä varmasti! Makedonian pääkaupungiss Skopjessa, oli oopperan sun muiden hienojen pytinkien vierustaan pistetty klassinen soimaan ainakin iltaisin ja se oli kyllä huippua!

  Reply
  • Rivieralla kyllä nähtävää riittää, tuntuu etten ole itsekään vielä parinkymmenen vuoden ahkeralla ravaamisella läheskään kaikkiin paikkoihin ehtinyt.

   Reply
 8. Todella kaunista! Olen käynyt sekä Nizzassa, Monacossa että Villefrance-sur-Merissä, mutta Cap Ferrat on jotenkin mennyt ihan ohi. Harmi, koska paikka näyttää upealta.

  Reply
  • Kannattaa ehdottomasti käydä Cap-Ferratissa, ihan vaan vaikka ajelulla. 🙂

   Reply
 9. Olen käynyt Ranskan Rivieralla vain kerran mutta tykästyin alueeseen silloin kovasti! Etenkin Ezen ihana keskiaikainen kylä kukkulan laella ja suloinen Menton jäi erityisenä mieleeni. Ajanpuutteen vuoksi emme ehtineet nähdä Rivieraa kokonaan, ja muun muassa tuo Saint-Jean-Cap-Ferrat jäi näkemättä vaikka olin siitä paljon kehuja kuullutkin. Etelä-Ranskaan täytyy vielä kyllä joskus palata uudelleen, miksei Rivierallekin! 🙂

  Reply
  • Voi Eze on niin ihana! Yksi omia lemppareitani Côte d’Azurilla. Juurikin tässä muuten kirjoittelen siitä artikkelia, käypä kurkkaamassa sekin. 😉

   Reply
 10. Minua jäi harmittamaan ettei Nizzan matkalla ehditty käymään kuin Monacossa, joka oli täydellinen floppi ja jota en voi suositella yksinkertaisesti kenellekään. Vaikka tämä kuvailemasi paikka vaikuttaakin ehkä hiukan ökyiseltä, vaikuttaa se myös samalla erittäin paljon persoonallisemmalta kuin esimerkiksi Monaco ja siksi erittäin käymisenarvoiselta

  Reply
  • Minäkään en pidä Monacosta, en ole itseasiassa koskaan oikein ymmärtänyt sen paikan päälle. Mutta jotkut tykkää! Ja onhan se kasino tietysti oma ilmiönsä ja sen lajin harrastajille tietynlainen mekka. Mutta joo, Cap-Ferrat on kyllä todella paljon viehättävämpi retkikohde vaikka Nizzasta, eikä itseasiassa ollenkaan ökyinen, vaikka siellä noita miljoonahuviloita piisaakin.

   Reply
 11. Uuh, miten kaunista! Ranskan Riviera kyllä palkitsee visualistin. Ja sitten noi ihastuttavat vanhat hotellit. Huomasin muuten Mentonissa käydessäni, että siellä oli useita 1800-luvun lopun tai 1900-luvun alun hotelleja, joista sai majoitusta ihan järkevään hintaan. Itse asiassa halvemmalla kuin osasin odottaa. Vanha charmi ja loistokkuus oli ehkä himpun rapistunutta, tunnelma ja kauneus oli siltikin tallella. Seuraavalla matkalla pitää etsiä tällainen hotsku majoitukseen.

  Reply
  • Kiitos Annemaria! Rivieralta tosiaan löytyy tuollaista menneen maailman charmia, ihan oma fiilksensä. Muhun sellainen uppoaa kuin veitsi voihin.

   Reply
 12. On kyllä kaunista! En oikein innostunut Nizzasta, ja siitä jäi nihkeä olo koko seutua kohtaan. Mutta tämä täytyy pitää mielessä. Kiva myös kuulla, että siellä normituloisellekin majapaikkoja. Helposti tulisi muuten fiilis, että niin kallis, ettei kannata edes alkaa haaveilla.

  Reply
  • Riviera on niin paljon muutakin kuin Nizza!!! Itsekään en siitä kaupungista niin perusta. Ihan kiva välillä käydä vanhassa kaupungissa kääntymässä, mutta en jäisi asumaan. Alueelta löytyy ihan sairaasti paljon kivampia paikkoja! Ja tosiaan, normihintaista majoitusta todellakin löytyy myös Cap-Ferratista.

   Reply
 13. Ranskan riviera vaikuttaa niin ihanalta ja ennenkaikkea hienostuneelta kohteelta! Suunnittelin sinne kovasti matkaa tälle kesälle, mutta lentokoneen nokka päätyikin osoittamaan kohti Kreikkaa! 😀 Ehkä ensi kesänä pääsen vihdoin tutustumaan tähän kauniiseen paikkaan!

  Reply
  • Suosittelen lämpimästi, ja kannattaa nähdä muutakin kuin Nizza. 🙂

   Reply
  • Kiitos Veera! Mekin tykätään kovasti Antibesista, usein ollaan vietetty siellä muutama päivä. 🙂

   Reply
 14. Aivan ihanan näköistä! Itse olen piipahtanut Ranskan Rivieralla kolme vuotta sitten. Kovasti olisi jo uusintavisiitin aika ja silloin täytyy pitää tämä mielessä!

  Reply
 15. Itse olen kierrellyt jonkin verran tuollapäin, mutta tämä kylä oli itselle uusi tuttavuus. Näyttää kyllä todella upealta paikalta ja mielenkiintoinen fakta tuo hotelli, josta en itse aikaisemmin tiennyt mitään eli aukko sivistyksessä paikattu 🙂

  Noissa monessa alkuun mainitsemasi kylissä on upeita golfkenttiä, joita on tullut kierreltyä. Golfaajille alue onkin varsin suositeltava, vaikka suomalaiset eivät sitä ole löytäneet. Ehkä siksi, että on hieman kalliimpaa keskimäärin kuin esim Costa del Solilla ja Algarvessa – puitteet on kyllä Cote d’Azurilla itsestä pari pykälää paremmat.

  Laitan tämän postauksen vinkkeineen muistiin!

  Reply
 16. Oijoi! Tuonne pitää kyllä päästä hetimiten!!! Aivan uskomattoman kaunista!! <3

  Tunnen Ranskan etelärannikkoa aivan hävettävän huonosti. Nyt tuli kyllä tarve korjata tämä puute! 🙂 Kiitos jälleen ihanasta postauksesta!

  Reply
  • Kiitos Anna! ❤️ Esteettisenä ihmisenä tykkäisit Rivierasta ihan satavarmasti. 😊

   Reply
 17. hei
  Kiva että tykkäsit minun kotiseudusta. Todellakin kannattaa liikkua myös Nizzan ulkopuolella, varsinkin kuin julkinen liikenne helppoa ja edullista.
  Sanna

  Reply
  • Hei Sanna ja kiitos kommentista. Juurikin näin, Riviera on paljon muutenkin kuin Nizza! 😊❤️

   Reply

Kommentointi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *