Singaporesta on viime aikoina kirjoitettu blogeissa paljon, eikä ihme; onhan se tavattoman kiehtova ja moni-ilmeinen metropoli, joka tuntuu uudistuvan ja muuttavan muotoaan jatkuvasti. Päätin lisätä omankin lusikkani soppaan, eli tässä meidän tuoreita kokemuksia Kaakkois-Aasian omaleimaisesta kaupunkivaltiosta.

 

Singaporen top 5

 

1. Marina Bayn valomeri

Vietimme Singaporessa kolme päivää sekä juuri päättyneen pitkän talvireissumme alussa että lopussa, ja nämä vierailut olivat vähän hämmentävänkin erilaisia.

Ensimmäinen majapaikkamme Mandarin Oriental sijaitsi ihan Marina Bayn ytimessä, legendaarisen Marina Bay Sandsin ja Gardens By The Bay -puutarhan superpuiden kupeessa, ja vaikka hotelli itsessään ei suurta vaikutusta tehnytkään (uima-allasalue oli kyllä singaporelaiseksi iso ja kiva), parvekkeeltamme aukesi illan pimetessä huikeat näkymät Marina Bayn pilvenpiirtäjien ja Gardensin valomerelle. Pääsimme seuraamaan aitiopaikalta eli omalta parvekkeeltamme myös valo- ja äänishowta lahdella, tämä oli ehdottomasti maineensa veroinen ja upea kokemus. Visiitti futuristisessa Gardens By The Bayssa pimeän aikaan on täällä tietysti myös must, eikä tämäkään jättänyt kylmäksi, vaikka tungos oli kieltämättä melkoinen.

Kaiken kaikkiaan ja kaikesta mahtipontisuudestaan huolimatta Marina Bayn alueesta jäi meille kuitenkin varsinkin päiväsaikaan hiukan kolkko ja metallinen fiilis, jota harmaa keli varmasti vielä korosti. Yhtä kaikki: valomeri oli kyllä oikeasti tosi hieno.

 

 

 

2. Singapore Botanic Gardens

Jälkimmäisellä Singapore -vierailullamme retkeilimme hyvin erityyppisessä paikassa eli Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, jolle ainakin itse lämpenin huomattavasti Gardens By The Bayn science fictionia ja turistilaumoja enemmän. Yli 60 hehtaarin alueelle levittäytyvä puistomainen puutarha on perustettu jo vuonna 1859 ja se on myös Singaporen ensimmäinen UNESCON maailmanperintökohde. Tätä en ihmettele yhtään: paikka on todellinen kukkien ja puiden rakastajan unelma. Puutarhasta löytyy mm. valtava orkideatarha, sadoille erilaisille inkiväärikasveille omistettu alue, palmupuutarha ja harvinainen kaistale saaren alkuperäistä sademetsää. Puistoissa on lampia ja järviä, joissa uiskentelee värikkäitä kaloja sekä mustia ja valkoisia joutsenia. Näimmepä puutarhassa pari järjettömän isoa liskoakin.

Botanic Gardensin portit aukeavat jo viideltä aamulla, ja paikka onkin aamuisin paikallisten taiji -harrastajien, joogaajien ja lenkkeilijöiden suosiossa. Viikonloppuisin monet singaporelaiset käyvät täällä piknikillä. Puistossa voisi vaellella loputtomiin, ja se sijaitsee kätevästi viiden minuutin kävelymatkan päässä Orchard Roadin ostoskadun pohjoispäästä. Jos et pääse aistimaan puutarhan kauneutta aamulla, paras aika saapua paikalle on iltapäivällä tai alkuillasta, vaikkapa viilentymään lasilliselle jossakin puutarhan monista ihanista ravintoloista.

 

 

 

 

3. Little Indian värit ja tuoksut

Singaporesta löytyy myös palanen Intiaa, eli Little India, ja todellisena Intia -entusiastina olin täällä kuin kotonani. Matalat kirkkain värein maalatut talot, muraalit ja intialaista blingblingiä pursuavat kaupat muodostavat hauskan kontrastin kulman takana kohoaville pilvenpiirtäjille ja melkein kliinisen puhtaalle modernille keskustalle.

Pikku Intiassa on myös hieno hindu-temppeli ja lukuisia herkullista intialaista ruokaa tarjoavia aitoja intialaisia ravintoloita. Alueen sivukujilla voi helposti kuvitella olevansa jossakin Delhin tai Mumbain rauhallisemmalla alueella. 

 

 

 

4. Food Courtien katuruoka

Missä Singaporessa saa edullisesti parasta ja autenttista paikallista ruokaa? Vastaus on food court eli katuruokamarkkinat tai -hallit, joita Singaporesta löytyy kymmeniä.

Kävimme herkuttelemassa näistä muutamissa, joista suosikiksi muodostui Maxwell Roadin Hawker Centre. Tämä katuruokataivas sijaitsee ihan China Townin kupeessa vastapäätä kaunista buddhalaista temppeliä ja museota, ja on oivallinen lounaspaikka niin kasvis- kuin lihansyöjällekin. Paikka on myös paikallisten suuressa suosiossa, joten keskipäivällä tungos ja meteli voi olla melkoinen. Toki täältä saa ruokaa myös iltaisin. Rakastin yli kaiken erään kojun (valitettavasti en muista nimeä) laksaa, parempaa en saanut Singaporessa missään. Tian Tian Hainanese Chicken Rice -kojun kuuluisat kana ja riisi -annokset taas olivat kovasti perheen miesten mieleen. Hinta näille ihanan tuoreille ja mausteisille herkuille ei ole päätähuimaava; 2,50 – 5 euroa per annos. 

 

 

 

 

5. Se ainoa oikea Singapore Sling 

Olkoonkin vain kliseiden klisee, mutta kyllähän Singaporessa nyt yhdet aidot ja alkuperäiset Slingit täytyy käydä vetäisemässä, jos tilaisuus tarjoutuu.

Ensimmäisellä Singapore -käynnillämme kuulimme, että Raffles -hotelli, jonka baarissa kyseinen drinksu on yli sata vuotta sitten kehitelty, on paraikaa remontissa ja kiinni, joten cocktailit jäivät meiltä väliin. Toisella visiitillä sitten selvisi, että hotellin baari on jälleen avattu ja Singapore Slingejä pääsee taas maistelemaan, ja tottakai näin sitten myös tehtiin. Pakko sanoa, että oli se hyvää, ja ehkäpä tosiaan eri makuista kuin muualla (vertailun vuoksi testasin yhden myös hotellissamme, hih). Rafflesin Long Bar, jossa cocktaileja tarjoillaan, on kauniisti sisustettu siirtomaa-ajan henkeen, ja juoman kylkiäisenä saa pussillisen maapähkinöitä.

 

 

 

 

Lopuksi: totuus Marina Bay Sandsin äärettömästä uima-altaasta

 

Ensimmäisten Singapore -päiviemme päätteeksi ennen Australiaan siirtymistä meille tarjoutui myös tilaisuus viettää yksi ilta ja yö legendaarisessa, ja yhdeksi Singaporen tunnetuimmaksi maamerkiksi muodostuneessa Marina Bay Sands -hotellissa. Jättimäisen kasinohotellin ja viihdekeskuksen katolla sijaitsevalle infinity poolille eli äärettömälle uima-altaalle pääsee ainoastaan hotellin avainkortilla, joten pääsy altaalle edellyttää käytännössä hotellihuoneen varaamista. 

 

 

 

Enpä tiedä mitä tästä kaikesta ajattelisin. Hotelli on tasoonsa nähden käsittämättömän kallis, ja koska itse en pidä väenpaljoudesta tai massameiningistä, mielestäni suorastaan epämiellyttävä kokemus. Pidempiä jonoja kuin tämän hotellin respaan olen nähnyt varmaan vain Louvressa Mona Lisa -salissa tai Marrakechin lentokentän passintarkastushallissa. Hotelli tuntui olevan erityisesti kiinalaisten suosiossa, valtavia matkailijaryhmiä parveili kaikkialla, myös kuuluisalla uima-altaalla. Koitin saada otettua altaan reunalta kuvan ilman muita ihmisiä, mutta tämä osoittautui lopulta täysin mahdottomaksi toteuttaa. Allasalue oli niin piukassa väkeä, että Samppalinnan maauimala helteisenä heinäkuun päivänä jää heittämällä kakkoseksi. Not my cup of tea, ja paljon melua tyhjästä, sanon minä. Maisemat uima-altaalta ovat toki hienot, mutta niin ne ovat muutamaa kerrosta alempana sijaitsevasta ravintolastakin, eikä sinne meneminen edellytä hotelliyön maksamista. Tosin myös ravintolahinnoissa ja ihan kaikkialla muuallakin hotellissa tuntuu olevan oma Marina Bay Sands -lisänsä, jolle en itse ihan kokenut vastinetta saaneeni.