Joskus matkustaessa kohdalle sattuu tavanomaista sykähdyttävämpi majoittumiskokemus. Paikka, joka saa kaikki aistit kehräämään ja jossa sielu lepää.

Viiden tähden hotelliluokitus ei vielä todellakaan tätä takaa, eivätkä kaikki hotellit mielestäni ihan aina kaikkia tähtiään ansaitsisi. Toisaalta joskus käy niinkin onnellisesti, että majapaikka ylittää kaikki odotukset (jotka huippuhotelleissa majoittuessa ja niihin melkoisia rahasummia sijoittaessa ovat luonnollisesti usein melko korkealla) ja hotellille antaisi mieluusti vielä sen kuudennenkin tähden. 

Meidän kohdalle tälläinen napakymppi sattui huhtikuisella Thaimaan matkallamme Koh Yao Noi-saarella, missä majailimme viikon verran ihanaakin ihanammassa Six Senses Resort & Spassa.

 

 

 

Mikä sitten tekee tästä hotellista niin erityisen? Miten syntyy kokemus tinkimättömästä laadusta ja täydellisestä luksuksesta?

Tässä viisi syytä, jotka saivat meidät rakastumaan Six Senses Yao Noihin ja hykertelemään tyytyväisyydestä koko oleskelumme ajan.

1. Palvelu

Usein viiden tähden hotellin erottaa neljästä tähdestä nimenomaan palvelu. Luksusluokan hotelleihin valikoituvat töihin alansa parhaat osaajat, todelliset superammattilaiset, ja henkilökuntaa saattaa olla paikalla moninkertainen määrä asiakkaisiin verrattuna.

Erityisen hyvästä palvelusta voidaan mielestäni puhua silloin kun rautaisen ja tinkimättömän ammattitaidon lisäksi henkilökunta osaa ottaa asiakkaan haltuun hienovaraisen henkiökohtaisesti – jotenkin niin, että tunnet olevasi kuin kotonasi, ja sinusta huolehditaan kuin olisit kauan kadoksissa ollut ystävä tai perheenjäsen. 

Six Senses Yao Noissa kokemus erityisen hyvästä palvelusta toteutui täydellisesti. Jokaikinen henkilökuntaan kuuluva – oli kyseessä sitten manageri, butler, tarjoilija tai puutarhuri – tuntui olevan paitsi tehtävälleen täysin omistautunut myös vilpittömän ystävällinen ja sensitiivisen huomioiva. Butlerimme Bui ja Tik toteuttivat jokaisen toiveemme silmänräpäyksessä ja hemmottelivat lisäksi meitä pienillä yllätyksillä siellä täällä.

Pyynnöstäni saimme myös majailla viikon aikana kolmessa eri huvilassa, mikä ei kuulemma ole täälläkään ihan tavallista. Tämä oli hieno juttu, koska hotellin kaikki viitisenkymmentä harvakseltaan loivaan rinteeseen puutarhojen ja mangrove-metsän kupeeseen sijoitettua villaa ovat uniikkeja, ja lokaatio ja maisemat alueella hyvinkin erilaisia. Näin pääsimme kokemaan paitsi aluksi kukkulan hienoimmat panorama-maisemat, hyväksi lopuksi myös auringonnousut ja -laskut omalla privaattibiitsillä.

 

 

 

 

 

 

 

2. Ekologisuus ja omavaraisuus

Six Senses-ketjun hotellit ympäri maailmaa ovat tunnettuja ekologisuudestaan ja ympäristöä arvostavasta konseptistaan, eikä Yao Noi ollut tässä suhteessa poikkeus. 

Hotellissa ei näe muovia missään muodossa, huviloissa ja spassa on tarjolla ainoastaan luonnonkosmetiikkaa, ja ruoka tuotetaan mahdollisimman omavaraisesti. Alueen kasvimailla kasvatetaan ravintoloiden yrtit, salaatit ja vihannekset, ja hotellilla on jopa oma rakkaudella ylläpidetty varsin vaikuttava sieniviljelmä. Kanalasta (jonka tantereella ja orsilla kanat oikeasti vaikuttivat tosi iloisilta maatiaiskanoilta) sai käydä itse poimimassa aamiaismunansa, ja resortin oman minimeijerin tuotteita olivat mm. herkulliset jäätelöt ja juustovalmisteet. Aamiaisella kahvimaito oli niin tuoretta ja vastalypsettyä, että maaseudulla kasvaneella miehelläni nousivat lapsuusmuistot mieleen.

Hotellin asenteesta kertoo sekin, että kun 8-vuotias poikani Aulis kysäisi Builta mahdollisuutta kalastaa, vastaus oli: ”In here we don’t kill animals.” Miten hienoa!!! Ja herätti Auliksenkin taas ajattelemaan asioita eri kantilta.

 

 

 

 

 

 

3. Ympäristöön sulautuminen 

Six Senses Yao Noi sijaitsee tosiaan korkeahkolla kukkulalla ja sen loivilla rinteillä pienen mangrove-metsän ympäröimänä, kahden kauniin lahdenpoukaman välissä. Hotellissa on pelkästään huviloita eikä varsinaista päärakennusta lainkaan, ja resortin kolme ravintolaa ovat avoseinäisiä luonnonmateriaalein sisustettuja ilmavia paviljonkeja. Kaikista huviloista on merinäköala, ja ylimpänä sijaitsevista panorama-villoista aukeavat henkeäsalpaavat näkymät Phang Nga-lahden maagisesti merestä kohoaville karstivuorisaarille. Alempana rannan tuntumassa sijaitsevissa huviloissa majoittuvia hemmotellaan omalla privaattirannalla kuten jo edellä mainitsinkin, ja jokaisesta villasta löytyy oma (merivesi)uima-allas. 

Hotellin alueella on paljon onnistuneesti varjeltua trooppista metsää sekä runsas eläimistö liskoineen, lintuineen ja apinoineen. Ötökkäkammoiselle tämä ei ehkä ole paras mahdollinen valinta, sillä hotellissa ei harrasteta myrkyttämistä, ja näin ollen hyönteisten ja mojovankokoisten hämähäkkien läsnäololta täällä on tietysti mahdotonta välttyä. Välillä ylempänä rinteessä sijaitsevissa huviloissa tuntui vähän kuin olisi asunut äärimmäisen toimivassa luksusluokan puumajassa.

 

 

 

 

4. Yksityiskohdat

Rakastin myös sitä, miten Six Senses Yao Noissa jokaikinen yksityiskohta oli viimeisen päälle mietitty, ekologinen ja esteettinen. Pienet, mutta esteetikolle tärkeät asiat valaistuksesta kauniisiin luomupuuvillaisiin petivaatteisiin ja  henkilökunnan työasuihin muodostivat rikkumattoman harmonisen kokonaisuuden. Kaikista vihreistä ja kukkivista asioista puhumattakaan. 

ERITTÄIN vakuuttavan intialaissyntyisen jooga- ja wellness-gurun Aneesh Vadakkeveedun  johtamassa spassa yksityiskohdat oikein vielä korostuivat, ja vaeltelinkin isolla, vehreällä spa-alueella päivittäin ihan vaan kauneutta ja zeniläistä tunnelmaa aistimassa.

 

 

 

5. Ruoka

Edellä jo ehdin hehkuttaa Six Senses Yao Noin omavaraisuutta ruokaan liittyen, ja tuoreus ja kekseliäisyys hotellin kaikissa kolmessa ravintolassa oli täysin omaa luokkaansa. Saavuimme Yao Noille suoraan Santhiya-resortista Koh Yao Yailta, ja pakko sanoa (anteeksi nyt vaan kaikki Santhiya-fanit), että varsinkin ruoan suhteen ero näiden kahden viiden tähden hotellin välillä oli kuin yöllä ja päivällä. 

Ensinnäkin aamiainen. Itse poimitut kananmunat jo tuli mainittuakin, lisäksi tarjolla oli kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä sushista kotitekoisiin jäätelöihin ja maidottomiin sorbetteihin – lukuunottamatta punaista lihaa. Kasvissyöjälle ja jopa vegaanillekin unelmien hotelliaamiainen siis. Smoothieita sai tehdä ihan itse, ja erilaisten tuorepuristettujen mehujen määrä oli suurempi kuin missään muualla ikinä. Olen muutenkin suuri aamiaisfani ja näille kattauksille lämpesin vähän liikaakin. Eli taisin tulla aamupalalla tankanneeksi puolet päivän polttoaineesta.

Kukkulan huipulla hotellin korkeimmalla kohdalla sijainneessa The Hilltop Reserve – ravintolassa olivat sekä maut että maisemat kohdillaan, ja The Dining Room tarjosi todellisia fine dining-kokemuksia keskellä lumpeenkukkia ja mangrove-viidakkoa. 

 

 

 

Erityisenä muistona mieleen jäi hotellin meille järjestämä James Bond-illallinen: olimme päivällä käyneet osana veneretkeä visiitillä kuuluisalla Phang Nga-lahden James Bond-saarella, missä elokuva Kultainen Ase on aikoinaan osittain kuvattu, ja samana iltana saimme sitten nauttia ruokailusta pienellä aiheeseen sopivalla lisärekvisiitalla maustettuna. Varsinkin Aulikseen tämä taisi tehdä lähtemättömän vaikutuksen.

 

 

 

Mikä tekee sinulle hotellikokemuksesta erityisen elämyksen? Mikä on tehnyt jossakin hotellissa tai majapaikassa joskus ehkä vaikutuksen? Mikä on suurin, paras tai karmein majoitusmuistosi? Jaa kokemuksesi!