Eksoottinen Mauritius on paljon muutakin kuin häämatkakohde

Eksoottinen Mauritius on paljon muutakin kuin häämatkakohde

Turkoosia vettä ja vitivalkoista hiekkaa, huikeita maisemia ja oranssina leiskuvia auringonlaskuja, tropiikin vihreyttä ja Intiaan vivahtavaa eksotiikkaa. Tätä kaikkea tarjoaa ihana Mauritius, joka on paljon muutakin kuin häämatkakohde. 

Palasin juuri muutaman viikon Mauritius-Seychellit-Dubai -kierrokselta, ja pää on vielä hiukan pyörällä kaikesta nähdystä ja koetusta. Tämän vuoden ”kaamosta karkuun” -reissu oli vauhdikkaissa käänteissään taas ihan omaa luokkaansa: kahdessa viikossa ehdimme majailla kolmessa eri paikassa Mauritiuksella, nauttia viiden päivän lähes yhtäjaksoisesta trooppisesta kaatosateesta ja hankkia sukellustaudin (en minä, mutta huono-onninen matkaseuralaiseni) Seychelleillä, ja päädyimmepä vielä hyväksi lopuksi vastoin alkuperäisiä suunnitelmia nauttimaan siivun Dubain bling blingiäkin. 

 

 

 

 

 

Mauritiuksella on vankka maine häämatkakohteena, ja ehkä vähän sellaisena kaukaisena unelmien paikkana, jonne lähdetään juhlimaan viisikymppisiä tai eläkkeelle jäämistä.

Kaukanahan tämä kaunis saari onkin, mutta ei nyt sentään Euroopasta käsin niin vaikeasti saavutettavissa kuin vaikka Hawaiji tai eteläisen Tyynenmeren saaret. Ihan kokemuksesta voin sanoa, että näihin paikkoihin on TODELLA pitkä matka, ja siihen verrattuna Mauritiuksen yhteensä 13 tunnin lento yhdellä sujuvalla välilaskulla Dubain kautta oli varsin siedettävä siirtyminen. Pääsimme menomatkalla kokemaan myös Emiratesin business-luokan maailman suurimmassa Airbus A380-tyypin koneessa, mikä erillisine oleskelutiloineen ja tilavine suiteineen oli itsessään jo elämys isolla eellä. 

 

 

 

 

 

Mauritius on paljon muutakin kuin kiiltokuvamainen kuhertelusaari, eikä itseasiassa omasta mielestäni varsinaisesti perinteinen paratiisisaari lainkaan. Hienoja rantoja, turkoosiakin turkoosimpaa vettä ja valkoista hiekkaa toki ympäri saarta löytyy, mutta myös rosoisempaa rannikkoa ja Intian tai Sri Lankan mieleeni tuonutta paikallista elämää. Sisämaassa on upeita haikkaus- ja vaeltelukohteita sekä golfaajille hyvinhoidettuja kenttiä melkoisen spesiaaleilla maisemilla varustettuna. Mauritius on hieno kohde myös sukellusta harrastavalle – täältä löytyy vielä Intian valtamerellä jo valitettavasti kovin harvinaiseksi käyneitä eläviä koralliriuttoja.

 

 

 

 

 

Le Morne

Majoituimme Mauritiuksella kolmessa eri resortissa, joista kaksi sijaitsi länsirannikon Le Mornessa ja kolmas eli viimeinen Belle Maressa saaren itäpuolella. Le Mornen hotellimme Lux Le Morne ja Dinarobin ovat valtavan isolle alueelle levittäytyneitä aika perinteisiä viiden tähden lukaaleja spa-palveluineen ja lukuisine ravintoloineen, Belle Maren Seasense sen sijaan pieni ja viehättävä boutique-tyyppinen majapaikka. 

Vaikka Le Mornessa onkin Mauritiuksen kiistatta upeimmat rannat ja leiskuvimmat auringonlaskut, ihastuin itse kovasti Belle Maren astetta rennompaan ja maanläheisempään tunnelmaan. Turistipaikkojahan nämä ovat kumpikin, siitä ei pääse yli eikä ympäri, mutta oikein tyylikkäitä sellaisia, ja kummastakin löytyy lisäksi myös paikallinen yleinen ranta, jossa mauritiuslaiset tuntuivat nauttivan piknikeistään satoi tai paistoi ja ihmeeksemme jokaikisenä viikonpäivänä.

Le Mornelle ihan omanlaisensa ilmeen antaa rantojen taustalla kohoava vaikuttava Le Morne Brabant -vuori, jolle pääsee muuten halutessaan nykyään myös kiipeämään kunhan on ajoissa liikkeellä; alueen portit suljetaan klo 16. Lisäksi Le Morne kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin, eli ihan keskinkertaisesta rantapaikasta ei tämänkään perusteella ole kyse.

 

 

 

 

 

Kaikki hotellit (jotka on yhden käden sormella laskettu) Le Mornessa tuntuivat olevan sieltä hyvätasoisimmasta päästä, ja lievästä hengettömyydestään huolimatta kauniita ja rauhallisia paikkoja viettää täydellistä lepolomaa. Harrastusmahdollisuuksiakin on kyllä tarjolla, ja Le Mornesta on helppo tehdä päiväretkiä läheiseen Black River Gorgesin kansallispuistoon sekä Chamarelin erikoisille kivimuodostelmille. Erittäin väljällä budjetilla matkustava voi myös singahtaa helikopterin kyydissä ihmettelemään lounaisrannikon kupeessa sijaitsevaa todellista optista harhaa eli vedenalaisia vesiputouksia. Itse onnistuimme näkemään tämän luonnonihmeen lentokoneen kyydistä jatkaessamme matkaa Mauritiukselta Seychelleille, ja näky oli juuri niin uskomaton kuin miltä se kuulostaakin.

 


 

 

 

Le Mornen hotelleista on helppo vuokrata auto vaikka vaan päiväksikin kuten itse teimme, ja jos ei pelkää vasemmanpuoleista (ja ajoittain melko vauhdikasta) liikennettä sisämaan kiemuraisilla teillä, on tämä varmasti kätevin tapa tutustua Mauritiuksen länsipuolen upeaan luontoon. Maisemat Black Riverin kukkuloilta alas vihreinä kumpuileviin laaksoihin ovat henkeäsalpaavat, ja taustalla voi nähdä turkoosina kimmeltävän valtameren. 

Chamareliin on maksettava pieni sisäänpääsymaksu, mutta useimmille näköalapaikoille pääsee ihan maksamattakin. Maisemien ihailu ei myöskään edellytä hikistä monien tuntien patikointia jyrkillä rinteillä (mikä sinänsä täällä on varmasti upea elämys), vaan moneen paikkaan pääsee autollakin suhteellisen lähelle. Lisää esittelyä näistä kohteista kaipaavalle suosittelen kurkkaamaan Irtiottoja-blogin Lauran Mauritius-arkistoihin, sen perusteellisempaa johdatusta saaren luontokohteisiin on vaikea kuvitella.

 

 

 

 

Belle Mare

Viimeiset kolme yötä Mauritiuksella vietimme saaren itäpuolella Belle Maressa, mistä retkeilimme myös pohjoisosien sokeriruokoviljelmille, rommitehtaalle sekä ihastuttavaan Sir Seewoosagur Ramgoolamin kasvitieteelliseen puutarhaan. 

Puutarhalle (ja monelle muullekin paikalle Mauritiuksella kuten lentokentälle) jännittävän nimensä antanut ja myös lyhenteellä SSR tunnettu herrasmies on muuten Mauritiuksen kansallissankari, jolla on ollut merkittävä rooli maantieteellisesti Afrikkaan kuuluvan trooppisen saaren yhteiskunnallisessa kehityksessä. Mauritiuksen koulu-, sosiaaliturva- ja terveydenhuoltojärjestelmä onkin muuta Itä-Afrikkaa huomattavasti edistyneemmällä tasolla, ja infrastrukstuuri monin tavoin kehittyneempää kuin monella muulla Intian valtameren saarella.

 

 

 

 

Belle Marestakin löytyy luksushotelleja, mutta myös pienempiä resortteja ja boutique-tyyppistä majoitusta kuten herttainen Seasense, missä itse majoituimme. Pienehkön ja omaan makuuni ihanasti ranskalaisen hiljattain uudistetun hotellin kaikki rakennukset ja huoneet sijaitsevat aivan rannalla, ja lokaatio on kuulu hienoista auringonnousuistaan. Itsekin laitoimme yhtenä aamuna kellon viiden nurkilla aamulla herättämään ihan vaan nähdäksemme oranssin tulipallon nousevan taivaanrannan takaa. Ja kyllä muuten kannatti!

Plussaa tälle hotellille myös herkullisista ja kekseliäistä ruuista – Le Mornen buffet-illallisten jälkeen oli oikein virkistävää syödä raikkaita ja kauniita lautasannoksia pienellä ranskalaisella fine dining-twistillä höystettynä.

 

 

 

 

 

Belle Maressa maisemat ja kasvillisuus ovat hyvin erilaisia kuin Le Mornessa; palmut ovat näillä rannoilla vähemmistönä ja biitsit huomattavasti kivikkoisempia. Sisämaahan ja pohjoisemmaksi ajellessa edessä levittäytyvät vihreiden kukkuloiden sijaan loputtomat sokeriruokoviljelmät. Paikallista menoa ja meininkiä löytyy kuitenkin läheisistä kyläntapaisista keskittymistä ihan eri tavalla kuin Le Mornessa, ja Belle Maren läheisyydessä sijaitsevat myös Mauritiuksen parhaat sukellusspotit. 

Kaiken kaikkiaan Mauritiuksesta jäi meille erinomaisen hyvä maku suuhun, enkä ihmettelisi vaikka tuonne joskus palaisimme perheen kanssa vähän pidemmälle lomalle. Nähtävää olisi ollut niin paljon enemmän kuin mihin vajaassa viikossa kykenimme venymään. Esimerkiksi saaren pääkaupungissa Port Louisissa emme ehtineet käydä lainkaan, ja olisin mieluusti viettänyt Black Riverin luonnonpuistossa toisenkin päivän.

Useampiakin aika kriittisiä blogipostauksia Mauritiuksesta viime aikoina lukeneena odotukseni eivät alun alkaenkaan olleet kovin suuria, enkä lähtenyt matkaan ruusunpunaisin (tai turkoosinsinisin) mielikuvin, ja ehkä siksi yllätyinkin lopulta niin positiivisesti.

Itse ihastuin Mauritiuksen luontoon ja omaleimaiseen kulttuuriin, eikä saaren rannoissakaan mielestäni mitään vikaa ollut. 

23 Comments

 1. Mielenkiintoinen ja kattava juttu Mauritiuksesta. Todellakin teillä on ollut paremmat sääolosuhteet Black River Gorges puistossa kuin meillä – aika paljon muuten samoissa paikoissa käytiin. Käytiin mm. Lux hotellissa juomassa pirtelöt – siis oikeat pirtelöt eikä ohra sellaiset.

  Lentokone ja lentoyhtiö ”friikkinä” olisi joskus upeaa matkustaa Airbus A380 business tai first luokassa — onpa hienon näköistä. Muutaman kerran tuolla konetyypillä lentänyt economyssa ihan siellä etuosassa: jänne tunne ja tilaa on kun seinät nousevat suoraan ylös. TA:lla olen lentänyt A333 koneen business-luokassa lähes yhdeksän tunnin lennon — aika meni huomattavasti nopeammin ja mukavammin kuin ”sikaosastossa”.

  Reply
  • Kiitos Jani! Tunnustaudun itsekin lentokonehifistelijäksi, ja vaikka paljon bisneksessä lennänkin, tämä aircraft kyllä sykäytti. Palvelukin oli vähintään yhtä ylenpalttista kuin Qatarilla, joka on ollut pitkään ykkösenä paitsi ihan virallisella myös omalla listallani.

   Ensimmäisen juttusi Mauritiukselta jo kävinkin lukemassa, täytyy ehdottomasti tsekata muutkin kunhan täältä Lapista kotiudun. Toivottavasti myös kommentointi onnistuisi! 😊

   Reply
  • Kiitti Sandra, maisemissa ei kyllä ollut valittamista! 😍 Ja tekemistä ja näkemistä olisi tosiaan riittänyt paljon pidemmäksikin aikaa.

   Reply
 2. Voi mikä paratiisisaari, henkeäsalpaavia kuvia tässä postauksessa! <3 Tuonne on pakko joskus vielä päästä. Minäkin olen kieltämättä jotenkin mieltänyt Mauritiuksen eläkepäivien spesiaalilomakohteeksi / häämatkakohteeksi / tms.

  Reply
  • Joo siis Mauritius oli paljon mielenkiintoisempi ja monipuolisempi kuin osasin odottaa. Kannattaa ehdottomasti joskus käydä, jos tilaisuus tarjoutuu. 😊

   Reply
 3. On kyllä,ollut huikeeta jo olla matkallasi instan kautta ja nyt vaan lisää upeampaakin upeampia kuvia. Matka vielä hulppeissa oloissa lentokoneessa niin kyllähän tuo aikamoiselta unelmalta vaikuttaa. Ihanalle sellaiselle,

  Reply
  • Kiitos Piia, ja joo oli kyllä melko hulppeat olot tuolla lennolla pakko myöntää. 😀
   Me todella tykästyimme Mauritiukseen, niin paljon kiinnostavampi matkakohde kuin etukäteen osasin kuvitella.

   Reply
   • Minulta on mennyt täysin ohi ne kriittiset postaukset Mauritiuksesta. Vierailin saarella yhdeksän vuotta sitten ja meidän seurueellemme saari oli ehkä hiukan pettymys. Mauritiuksessa ei varsinaisesti ollut mitään vikaa ja kaikki sujui mainiosti, mutta meillä oli vain liian suuret odotukset ja meistä kohde oli ehkä hiukan tylsä. Nyt perheellisenä matkaavana tällainen kohde sopisi minulle mainiosti. Ehkä pitäisi antaa Mauritiukselle toinen mahdollisuus.

    Reply
 4. Mauritius vaikuttaa todella mukavalta kohteelta! Itseänikin on ruvennut houkuttamaan reissu kyseiseen paikkaan.

  Reply
  • Iina Mauritius oli oikeinkin mukava! 🙂

   Reply
 5. Onpa monipuolisia ja kauniita maisemia! Itse en niin rannoista välitä, mutta tuollahan on paljon muutakin. Upeaa vehreää sademetsää vesiputouksineen ja ainutlaatuisia värikkäitä hiekkamuodostelmia. Tosin, täytyy myöntää, että onhan tuo Le Mornekin todella kaunis.

  Näin snorklauksen ystävänä haluaisin kysyä muutamaa asiaa. Oliko eläviä koralleja myös ”snorklaussyvyydessä” vai vain syvemmällä? Ja vaikka menee nyt vähän ohi Mauritius-aiheen, niin oletko joutunut pettymään koralleihin jossain päin Intian valtamerta, kun toteat elävien riuttojen olevan harvinaisia (mitä ne kyllä kieltämättä ovatkin)?

  Reply
  • Kiitos Mikko kommentista, ja tosiaan, Mauritiukselta löytyy kyllä rantojen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää.

   Eläviä koralleja voi nähdä myös snorklaamalla, mutta riutalle täytyy mennä veneellä. Eli aivan rannan tuntumassa niitä ei ole. En ole varsinaisesti pettynyt Intian valtamerellä missään kohteessa, mutta kyllähän Malediivien ja esim. Sansibarin ympäristön korallit ovat jo aikalailla mennyttä kalua. Kaloja ja muuta upeaa merenalaista elämää toki löytyy, mutta korallit ovat valitettavan huonossa kunnossa.

   Reply
   • Joo, yleensä tulee asennoiduttuakin siihen, että venematkan päässä ainakin ne parhaat snorklauspaikat ovat. Niistä retkistä maksaa kyllä ihan mielellään. Itselleni korallit ovat melkeinpä tärkein asia veden alla ja toisaalta, siellä missä on koralleja, siellä on myös kaloja.

    Kiinnostavaa kuulla sinun kommenttisi Malediiveista, koska tuntuu olevan hieman eriäviä mielipiteitä, mutta itsekin olen jotenkin ollut siinä käsityksessä, että korallit ovat varsin huonossa kunnossa, mutta kilpikonnia, rauskuja ym. otuksia olisi paljon. Yleensäkin aika hankalaa etukäteen pyrkiä selvittämään, missä kunnossa korallit ovat kussakin paikassa.

    Reply
 6. Mauritius on kyllä niin kaunis ja kutsuva kohde. Siitä huokuu eksotiikka ja silti se on kuitenkin saavutettavissa olevaa eksotiikkaa. Upeita maisemia ja selvästi todella monipuolinen paikka. En tiennytkään tuota kaikkea Mauritiuksesta vielä. 🙂 Kauniita kuvia!

  Reply
  • Kiitos Tiina! Joo oli kyllä oikeinkin kiva kohde. Kuten tuossa artikkelissa jo kirjoitinkin, voisin itsekin lähteä helposti uudestaan. 🙂

   Reply
 7. Vietimme aikanaan risteilylle lähdettäessä ja sieltä tullessamme muutaman päivän Mauritiuksella, niin kiertäen saaren (luonnon)nähtävyyksiä kuin hiukan Port Louisiakin kierrellen. Resorteissa emme käyneet – ja rantaoleilua harrastamattomana tuskin niissä oikein mitään meille olisi ollutkaan. Mutta Port Louisin pieni luonnontieteellinen museo sykäytti: siellä on dodo-linnun luuranko! Jotain siis jäljellä tästä sukupuuttoon kuolleesta lajista, jonka saarelle tulleet onnistuimat syömään viimeistä lintua myöten.

  Reply
  • Eikä en tiennytkään et Port Louisissa olisi ollut Dodon luuranko! Muutenkin harmitti kun ei sinne ehditty. Dodot kyllä alkoi kiinnostamaan ja tuli googlailtuakin mistä on kysymys ja mihin linnut katosivat. 😊
   Mun mielestä Mauritiuksella tosiaan oli paljon muutakin tekemistä kuin rantailu, vaikka itse kyllä rannoillakin tykkään olla. En enää kylläkään paikallani jaksa palmun alla maata, mutta mielelläni biitseillä kävelen ja kuvailen ja snorklailen yms.

   Reply
 8. Tartun oleellisiin asioihin:
  1. musta todellinen elämys isolla E:llä oli se hemmetin hyvännäköinen nuori tarjoilija lentokoneen businessbaarissa! 😀 Aika hulppea kyllä itse tilakin!
  2. Sulla on upea oranssi mekko!
  3. Tuo kasvitieteellinen puutarha on uskomattoman kaunis! Varsinkin lummekuva on kuin satumaasta.

  Reply
 9. Mäkin olen usein fiilistellyt upeaa oranssia mekkoa 😀

  Täytyy sanoa että vaikka yleensä aina iloitsen muiden matkoista (ehdottomasti myös nyt!) niin voih, kun noista kuvista voi nähdä sen lämmön… olisinpa päässyt mukaan!

  Reply
 10. Hei mäkin haluan tällaiselle kaamosta karkuun -matkalle. Mauritiukselle oon halunnut niiiin pitkään kuin vain muistan. Sata vuotta sitten ystäväni kävi tuolla ja kehui kohteen maasta taivaisiin ja siitä lähtien olen haaveillut omasta Mauritiuksen matkasta. Ihania kuvia oot tallentanut matkasta!

  Reply
  • Kiitti Veera! Ja nyt kun oot päässyt risteilyjen makuun niin tuonnehan pääsee myös risteilemällä ja samalla voi piipahtaa Seychelleillä ja Madagaskarillakin. Itse suunnittelen ehkä jotain tällaista vielä lähivuosille, sen verran kyllä tykkäsin. 😉

   Reply
 11. Odotin kovasti, että pääsisin lukemaan sun Mauritius-postausta😍 Vaikuttaa monipuoliselta paratiisilta! Varsinkin tuo itäpuoli kuulosti mielenkiintoiselta. Ja nuo maisemat ovat mielettömät kauniiden rantojen lisäksi. Upea kuvatykitys, ihanaa, että teillä oli onnistunut loma tuolla💙💚 Pidän saaren ehdottomasti mielessä tämän jälkeen ja kiva, kun vinkkasit Lauran postauksista 🙂

  Reply

Kommentointi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *