Monet meistä (ainakin matkailusta kiinnostuneista) ovat kenties instagramissa tai jossakin muussa yhteydessä törmänneet kuviin ikkunasta aamiaispöytään kurkottavista kirahveista. Suurisilmäisistä täplikkäistä honkkeleista, jotka näyttävät hamuavan herkkuja suoraan lautaselta ja huojuvat pitkine kauloineen hulppean näköisen kartanon parvekkeiden ympärillä. 

Kyseessä on tietenkin the one and only Giraffe Manor Kenian pääkaupungissa Nairobissa, yksi Afrikan mantereen erikoisimmista ja epäilemättä myös kuuluisimmista hotelleista.

Pääsin itse majailemaan tässä spesiaalissa majapaikassa muutaman yön verran helmikuussa 2021, ja aika ikimuistoinen kokemushan tuo kieltämättä oli. 

 

Kirahvi kurkottelemassa ikkunasta sisälle hotelliin

 

 

Mikä Giraffe Manor?

Manor tarkoittaa suomeksi kartanoa tai linnaa, ja sellaiseksi Giraffe Manor alunperin vuonna 1932 rakennettiinkin, siirtomaa-ajan tyyliin brittiläistä hunting lodgea jäljitellen. Oikeasti tässä paikassa ei kyllä mikään viittaa tai liity metsästykseen – älkäämme siis sen enempää huolestuko hotellin esikuvana aikoinaan vaikuttaneesta arkkitehtuurista.

Kirahvit saapuivat kartanon maille 1970-luvulla kun silloiset omistajat ja myöhemmin hotellitoiminnan päärakennuksessa aloittaneet Jock ja Betty Leslie-Melville adoptoivat orvoksi jääneen rothschildinkirahvin. Kirahvi sai nimekseen Daisy.

Tuohon aikaan rothschildinkirahveja oli Afrikassa jäljellä enää arviolta 130 yksilöä, ja lajia uhkasi sukupuuttoon kuoleminen. Varakas Lesley-Melvillen pariskunta otti onneksi Daisyn myötä asiakseen myös kirahvien suojelun ja perusti kartanonsa alueelle niinikään edelleen toiminnassa olevan Giraffe Centerin. Keskus pyrkii lisäämään laajempaa tietoutta rothschildinkirahvien ahdingosta ja toimii myös kirahvien ”lisääntymisklinikkana”. Siellä syntyvät uudet yksilöt kotiutetaan mahdollisuuksien mukaan Kenian laajoille savanneille edelleen sukua jatkamaan.

Vuodesta 2009 lähtien Giraffe Manor on ollut muutamia muitakin tasokkaita hotelleja, safarilodgeja ja eläinsuojeluprojekteja Keniassa ylläpitävän The Safari Collectionin omistuksessa.

Lisää The Safari Collectionin kehitystyöstä, sekä majoitus- & safaripalveluista voit lukea täältä.

 

 

 

 

 

Huoneita Giraffe Manorissa on vain kaksitoista ja ne ovat kaikki erilaisia, erikokoisia ja sijaitsevatkin osittain eri rakennuksissa.

Päärakennuksessa, eli The Grand Manorissa on kuusi huonetta, ja kauttaaltaan vihreiden köynnösten peittämässä The Garden Manorissa toiset kuusi. The Garden Manorin takaa trooppisen puutarhan perältä löytyy lisäksi The Retreat eli viehättävä pieni spa-alue, hurmaava keramiikkapaja sekä söpöjä kasvihuoneita.

Kaikki huoneet Giraffe Manorissa on erikseen nimetty ja uniikisti sisustettu. Karen-nimisestä huoneesta esimerkiksi löytyy Itä-Afrikalle sydämensä menettäneelle kirjailija Karen Blixenille kuulunutta esineistöä. Myös Blixenin Nairobin kotina aikoinaan toiminut rakennus sijaitsee kartanon lähistöllä ja on mukava päiväretkikohde varsinkin jos kirjailijan tuotantoa yhtään tuntee.

 

 

 

 

 

Sellainen lisähuomio tähän väliin muuten (mikä kannattaa varausta tehdessä ehkä ottaa huomioon), että The Garden Manor on varattavissa ainoastaan The Safari Collectionin muissa hotelleissa yöpyville asiakkaille. Huoneet eivät välttämättä ole sen isompia tai kummempia kuin päärakennuksessakaan, mutta näkymät ikkunoista ja parvekkeilta hotellin puutarhaan, sisäpihalle ja kirahvien hallussaan pitämään metsikköön ovat omaa luokkaansa.

Itse sain ilokseni buukattua huoneen juurikin The Garden Manorista, sillä edeltävän viikon olin viettänyt Masai Maran savanneilla Safari Collectionin lodgessa. Huoneeni nimi oli Kelly – ei enempää eikä vähempää kuin samassa huushollissa aikoinaan majoittuneen Grace Kellyn mukaan.

 

Viiden tähden ruokaa ja kuuden tähden palvelua

Itse hakeuduin Giraffe Manoriin ennen kaikkea rakastamieni kirahvien takia (kuten epäilemättä useimmat muutkin), mutta erittäin positiivinen yllätys oli myös hotellin kautta linjan huikean tasokkaat tarjoilut. 

Giraffe Manor on all inclusive-hotelli, eli yöpymisen hintaan kuului aamiainen, lounas ja illallinen. Näiden lisäksi puutarhassa tarjoiltiin vielä klassinen kello viiden tee, mikä tässä lokaatiossa oli jo seremonianakin melkoinen elämys. Myös kaikki juomat sisältyvät pakettiin – paitsi shampanja (nyyh!) sekä tietyt ”vähän” kalliimmat viskit. 

Ruoka jokaikisellä aterialla oli gourmet-tasoa, ja esillepano viimeisen päälle mietittyä ja kekseliästä. Juuri sellaista kuin persoonallisessa viiden tähden hotellissa mielestäni kuuluukin.

 

 

 

 

 

 

Myös palvelu Giraffe Manorissa ansaitsee erityismaininnan.

Kohtelu oli ensimmäisestä tervetulotoivotuksesta viimeiseen minuuttiin asti vähintäänkin kuninkaallista, mutta toisaalta ei ollenkaan päällekäyvää tai sellaista… no, lipevää. En yhtään ihmettele, että tässä hotellissa ovat tykänneet majoittua myös monet maailman nimekkäimmät Hollywood-tähdet sun muut korkean profiilin julkkikset. Yleisfiilis hotellissa on kodikas, eksklusiivinen ja privaatti. 

Henkilökunta myös todella tuntee kirahvit yksilöinä, ja osaa näin ollen opastaa hotellivieraita kunkin kirahvipersoonan kanssa kommunikointiin kirjaimellisesti kädestä pitäen.

Eddie-herran esimerkiksi kerrottiin olevan välillä aamuisin vähän kärttyinen ja haluavan rauhassa lähestyä ihmisiä, sen kanssa kannattaisi siis aluksi esittää hiukan välinpitämätöntä. Neuvo toimi, ja itse onnistuin lopulta saamaan tältä epäluuloiselta mösjööltä jonkinlaisen pusunkin. 

 

 

Giraffe Manorista löysin sattumalta myös ihanan ihmisystäväni, istanbulilaisen kulttuuritoimittajan ja Unicef-lähettilään Can Remzin, jonka kanssa olemme osuneet vuosien varrella yhtä aikaa muutamaan muuhunkin maailmankolkkaan.

 

Myös kuvaustilanteissa hotellin butlerit olivat ihan huippuja ja jaksoivat väsymättä räpsiä kuvia viimeisen päälle tälläytyneistä some-vaikuttajista. Tämä show oli kyllä totta puhuen omasta mielestäni vähän huvittavaakin seurattavaa.

Osa hotellivieraista näytti aamuvarhaisellakin siltä kuin olisivat olleet Oscar-gaalaan lähdössä. Mutta kerrankos sitä, kun sentään Giraffe Manorissa ollaan! 

 

 

Giraffe Manorin todelliset supertähdet

Giraffe Manorin kiistattomina supertähtinä loistivat kuitenkin kirahvit, tottakai. 

Hotellin sekä lähellä sijaitsevan, pääsymaksua vastaan kaikille avoinna olevan Giraffe Centerin alueella vapaasti liikkuvat eläimet ovat luonnollisesti tottuneita ihmisiin, mutta kuitenkin villejä. Niiden rauhasta ja hyvinvoinnista pidetään tarkasti huolta – ihmiset vierailevat sekä hotellissa että Centerissä kirahvien ehdoilla. 

Toki kontrasti savannilla omassa luonnollisessa elinympäristössään juoksenteleviin oikeasti täysin villeihin kirahveihin tuntui silti aluksi melkoiselta. Varsinkin kun suoraan useamman päivän safarilta pamahdin tällaiseen erikoistodellisuuteen. Ja edelleen olen ehdottomasti sitä mieltä, että rothschildinkirahvienkin ainoa oikea paikka on savannien pusikoissa.

Mutta ei Giraffe Manorissakaan onneksi mieltään tarvinnut pahoittaa – kyseessä ei missään nimessä ole eläintarha. 

Hotellin alueella kirahveja näkee parhaiten aikaisin aamulla ennen kello yhdeksää sekä iltapäivällä kello viiden teen aikoihin Giraffe Centerin suljettua ovensa. Nämä tyypit nimittäin syövät valtavasti, ja Giraffe Centerin puolella sen aukioloaikoina ruokkijoita vasta riittääkin. Ja hyvä niin, sillä muuten rakennuksia peittävissä köynnöksissä tai ainoassakaan puussa alueen metsässä tuskin olisi yhtäkään lehteä jäljellä.

 

 

 

 

Upeimpia elämyksiä itselleni Giraffe Manorissa olivat vähän surrealistisiltakin tuntuneet aamuherätykset ison kirahvinkuonon ennen auringonnousua koputellessa ikkunaa. Jos ikkunan vaan uskaltaa avata, on hyvät mahdollisuudet päästä todella henkilökohtaiseen kontaktiin näiden arkojen eläinten kanssa.

Ikimuistoinen hetki oli myös uuden kirahvivauvan maailmaantulon seuraaminen aitiopaikalta. Tämän ihmeen näkeminen oli yksinkertaisesti käsittämättömän hyvää tuuria, ja vaikea edes sanoin kuvailla, millä jännityksellä minä ja viitisentoista muuta hotellivierasta kiikaroimme hotellin terassilta metsän reunassa muutaman tunnin ajan käynnissä ollutta liveluontodokumenttia.

Melkein siinä kello viiden tee oli mennä väärään kurkkuun, kun omien silmien edessä uusi rothschildinkirahvi kaiken ponnistamisen jälkeen tähän maailmaan tulla tupsahti. 

Videomateriaalia tästä jännitysnäytelmästä (ja Giraffe Manorista muutenkin) löytyy instagramista kohokohdista tililtä @boardingtime_jenni.

 

Giraffe Manor ja Giraffe Centre sijaitsevat Kenian pääkaupungissa Nairobissa, noin 40 minuutin ajomatkan päässä keskustasta. 

Giraffe Manoriin pääsee vain majoittumalla hotelliin, Giraffe Centre on avoinna yleisölle päivittäin klo 9-17 ja sisäänpääsymaksu on n. 15 €.

Giraffe Manorin huoneisiin ja hintoihin voit tutustua täällä