Oranssina leiskuvat auringonnousut savannilla, akaasiapuun oksien välistä taivasta kohti kurkottavat täplikkäät kaulat, seeprojen toisiinsa sekoittuvat raidat ja afrikannorsujen hiljaiseksi vetävä majesteettisuus – kuinka olenkaan näitä kaikkia kaivannut. Vuoden takainen seikkailumme Tansanian Mwibassa oli sen verran maailmoja mullistava elämys, että päätimme toteuttaa safarin myös tänä vuonna, hiukan erityyppisesti ja eri maisemissa tosin.

Kirjoittelen tätä jälleen kerran lentokoneessa ja jännitystä on taas ilmassa – ihan siis kirjaimellisestikin. Olen jo aika monta hienoa reissua ehtinyt tänä talvena tekemään ja upeita uusia paikkoja näkemään, mutta tämä juuri alkanut matka saattaa sittenkin olla näistä kaikista se odotetuin. Saharan eteläpuolisella Afrikalla on ollut erityinen paikkansa sydämessäni aina siitä lähtien kun varhaisteini-ikäisenä ensimmäisen kerran kävin vanhempieni kanssa Keniassa ja pääsin safarilla näkemään savannien ja villieläinten kauneuden. Samantyyppiselle reissulle olemme nytkin lähteneet, tällä kertaa kuitenkin ihan uusiin maisemiin.

Mihin tässä nyt siis oikein ollaan suuntaamassa? Mikä meitä tuolla jossakin yli 10 000 kilometrin ja 11 tunnin lentomatkan päässä odottaa? Ihan tarkalleen en osaa tähän tietenkään vastata, mutta tässäpä kuitenkin hiukan osviittaa siitä mitä seuraavien viikkojen aikana tuleman pitää ja millaisissa paikoissa tulemme vierailemaan.

 

Kuva: CroisiEurope

 

Etelä-Afrikasta aloitetaan

Lähdemme liikkeelle Etelä-Afrikan Johannesburgista, jonne laskeudumme huomisaamuna ja jossa vietämme ensimmäisen päivän ja yön. Tarkoitus on kokoontua safariryhmämme kanssa aamupäivällä hotellilla, missä nautimme yhdessä tutustumislounaan ja sen jälkeen teemme retken apartheid-museoon. Siitä jatkamme samalla kokoonpanolla vielä suoraan kaupunkikierrokselle.

Jo pelkästään tämä on minusta tosi jännittävää. Matkustamme valmiiksi järjestetyillä ryhmämatkoilla äärimmäisen harvoin, ja mielenkiinnolla odotan millaisten ihmisten kanssa tulemme seuraavat päivät ilmeisen tiiviisti viettämään. Parhaassa tapauksessa noin kymmenen hengen porukastamme voi varmaan löytyä vaikka kuinka mukavia uusia tuttavuuksia, tai sitten ihan päinvastoin.

Matkanjärjestäjänä toimii ranskalainen CroisiEurope ja ehkä olettaa sopii, että ainakin ranskaa pääsen tällä reissulla puhumaan. 

 

 

Aulis aamiaisella (puussa!) Tansanian safarilla.

 

Viimevuotinen lodgemme Mwibassa oli tosi ihana.

 

Safarilla neljän valtion alueella

Johannesburgista lennämme sunnuntaina pienkoneella Botswanaan Choben kansallispuistoon, mistä matkamme jatkuu Namibian puolelle Chobe-joen varrella sijaitsevalle safarilodgelle. Kyseessä on mielenkiintoinen neljän eri valtion, eli juurikin Namibian ja Botswanan sekä Zimbabwen ja Sambian risteyskohta, jonka ympärillä levittäytyvät Choben ja Matusadonan luonnonpuistot. Pelkästään Choben pinta-ala on lähes 11 000 neliökilometriä, ja alueella elää yli 250 villieläinlajia.

 

Kuva: CroisiEurope

 

Cascades Lodgella vietämme kolme yötä, ja päivät tulevat pitämään sisällään sekä game driveja että vesisafareita Chobe-joella. Erityisesti odotan virtahepojen ja sarvikuonojen näkemistä; näistä ensiksi mainittuja onnistuimme viimeksi Tansaniassa bongaamaan vain muutamia,  jälkimmäisiä emme nähneet lainkaan.

Joessa elää paljon myös krokotiileja, jotka kuitenkin toivottavasti pysyttelevät vähän kauempana lodgestamme kuin virtahevot, joita voi kuulemma ihmetellä ihan lähietäisyydeltä omalta terassiltakin. Majapaikastamme joen varrelta teemme retken myös Impalila-nimiselle saarelle ja pääsemme tutustumaan paikallisen kylän elämään.

 

 

Viime vuonna vierailimme paikallisen heimon luona Tansaniassa ja kokemus oli unohtumaton.

 

Chobe-joelta jatkamme matkaa jälleen pienkoneella Zimbabween Lake Kariballe, missä meitä odottaa kolmen päivän safariristeily pienellä African Dream-aluksella. Laivassa on vain kahdeksan viimeisen päälle tyylikästä parinkymmenen neliön hyttiä, joiden ranskalaiselta parvekkeelta voi ihailla ohi lipuvia järvimaisemia ja rantoja – sekä tietysti bongata eläimiä. Järvellä elää monia uhanalaisia lintulajeja, virtahepoja, vesipuhveleita, buffaloita, seeproja sekä satojen norsujen yhdyskunta. Joinakin päivinä teemme myös game driveja mantereella.

 

Kuva: CroisiEurope

 

Lake Kariban jälkeen vuorossa on muutaman päivän tutustuminen Victorian putouksiin ja viimeiset safaripäivät majailemme Sambesi-joen varrella Sambian puolella aivan putousten yläpuolella. Tätä pitkän kuivemman kauden jälkeen toivottavasti taas vuolaana kohisevaa luonnonihmettä on tarkoitus ihailla myös ilmasta käsin – olemme nimittäin varanneet putouksille myös helikopterilennon. Toivottavasti sää suosii ja pääsemme näkemään Victoria Fallsin kuuluisat sateenkaaret!

Lopuksi Kapkaupunkiin

Safarin jälkeen palaamme Etelä-Afrikkaan, mistä muu perhe singahtaa takaisin Suomeen. Itse jatkan Johannesburgista matkaa vielä vajaaksi viikoksi Kapkaupunkiin, jossa suunnitelmissani on käydä ainakin Pöytävuorella, Boulders Beachilla pingviinejä moikkaamassa sekä viinimaassa tasting-retkellä. Pääsen myös vapaaehtoistyötä Kapissa tekevän tutun mukaan vierailulle townshipeihin, mikä ei yksin matkustavalle naiselle olisi normaalisti ikipäivänä mahdollista. Tätäkin kaikkea odotan suurella mielenkiinnolla ja jännityksellä, mutta nyt tosiaan – it’s safari time!

Ps. Reissuani voi tuttuun tyyliin seurata instagramissa tilillä @boardingtime_jenni