Aurinko nousee Australian Sunshine Coastilla joulukuun loppupuolella vähän viiden jälkeen ja alkaa pikkuhiljaa kutitella silmäluomia makuuhuoneemme seinänkokoisia ikkunoita peittävien valkeiden verhojen läpi. Linnut konsertoivat jo kovaäänisesti, ja huvilaa ympäröivät palmut ja trooppiset pensaat kahisuttavat lehtiään lämpimässä tuulessa. Nousen pian itsekin, keitän kupin kahvia ja vedän lenkkikengät jalkaan. Pienen venyttelyn jälkeen suuntaan suoraan kotikatumme yläpuolelle levittäytyville kukkuloille ja vehreään luonnonpuistoon, jonka läpi johtaa reitti rannalle. Voisi kuvitella, ettei valkealla hiekalla tai aalloissa tähän aikaan ole vielä ristin sielua (ja luonnonpuistossa saankin juoksennella yksikseni), mutta vielä mitä, aamuvirkut aussit ovat tietysti olleet aloittelemassa seuraavaa biitsipäivää jo yhdessä auringon kanssa. Rannalta jatkan matkaa Etelä-Ranskasta muistuttavien katukahviloiden ja pikkuputiikkien lomitse kukkivien puiden reunustamilla kaduilla puikkelehtien takaisin huvilallemme, matkan varrella piipahdan hakemassa leipomosta tuoretta leipää ja hedelmiä, ja lopuksi pulahdan uima-altaaseen. Tässä vaiheessa perheemme miehetkin alkavat raotella silmiään. 

 

 

 

 

 

Suurin piirtein tähän malliin alkoivat aamuni jouluviikolla Noosassa, viehättävässä pienessä rantakaupungissa Australian itärannikon Sunshine Coastilla. Olimme vuokranneet täältä viikoksi airbnb:n kautta huvilan, ja kolmen Singapore -päivän, pitkän Sydney -viikonlopun ja muutaman Brisbanessa ja Caloundrassa automatkan varrella viettämämme yön jälkeen olimmekin jo aika onnellisia kokonaisesta viikosta samassa majapaikassa. Huvila oli muutenkin erittäin positiivinen yllätys; meillä on välillä ollut vähän ristiriitaisia arbnb-kokemuksia, eikä todellisuus ole aina ihan vastannut ennakkoon annettuja lupauksia tai vuokranantajan luomia mielikuvia. Tällä kertaa kaikki meni kuitenkin ihan nappiin, ja viihdyimme välittömästi kauniissa ja avarassa, uima-altaalla ja isolla terassilla varustetussa 50-luvulla rakennetussa talossa.

 

 

 

Noosa sijaitsee Australian Queenslandin upeista rannoistaan kuuluisalla (ja ainakin meidän visiittimme aikana myös nimensä veroisella) Sunshine Coastilla vajaan parin tunnin ajomatkan päässä osavaltion pääkaupungista Brisbanesta. Itse lensimme Brisbaneen Sydneystä ja jatkoimme siitä matkaa autolla rannikkoa ylöspäin (Great Sunshine Way), Australiassa välimatkat kun ovat päätähuimaavat ja toisaalta sisäiset lennot todella edullisia. Matkan varrella Brisbanesta Noosaan pysähdyimme vielä yhden yön verran Caloundra -nimisessä pikkuisessa rantakaupungissa, joka oli ihan söpö, mutta ei kyllä mitenkään ihmeellinen elämys. Rannat olivat toki hienoja täälläkin.

 

 

 

Noosa sen sijaan kannattaa mielestäni ehdottomasti lisätä bucket -listalle, mikäli Australian itärannikolla liikkuu. Tämä aussienkin keskuudessa kuulemma jo jonkinmoista kulttimainetta niittävä ja suosittu lomailukohde on herkullinen yhdistelmä upeita subtrooppisia luonnonpuistoja, järviä, joki- ja suistoaluetta, sekä glamoröösia, ja tosiaan vähän Ranskan Rivierasta muistuttavaa pikkukaupunkielämää, lukuisista hienoista rannoista nyt tietysti puhumattakaan. Paikka on jakautunut erityyppisiin alueisiin, joista kenties vilkkain on Noosa Main Beachin viereinen rantakeskittymä Noosa Heads, ja sen tyylikkäitä kauppoja ja ravintoloita pursuava Hastings Street. Lähistöltä, eli 10-15 minuutin kävelymatkan päästä, löytyvät myös pikkukylämäinen Noosa Junction, jossa vuokrahuvilamme sijaitsi, Noosa Evergladesin kaunis suistoalue sekä Noosa River. Tätä kaikkea ympäröi valtavan iso luonnonpuisto Noosa National Park.

 

 

Noosa Main Beach jouluaattona, väkeä oli paikalla riittävästi.

 


Sekä kaupungin pohjois- että eteläpuolelta löytyy maisemallisesti vaikuttavia, mutta uimisen kannalta astetta haasteellisempia rantoja kuten Sunshine Beach, Peregian Beach, Castaways Beach ja nimensä mukaisesti huikaisevan kauniita auringonnousuja esittelevä Sunrise Beach. Nämä ovat kaikki helposti saavutettavissa paikallisbusseilla, jotka kulkevat säännöllisesti ja äärettömän sujuvasti aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan koko Noosan alueella, ja olivatpa vielä joulun aikaan kaiken kukkuraksi ilmaisiakin. Innostuimme kuopukseni kanssa Noosassa kovasti surffaamisesta, ja kävimmekin paikallisbussin kyyditseminä testaamassa useammankin rannan aallot.

 

 

 

Parasta Noosassa

 

Omia suosikkejamme Noosassa olivat yleisen rannoilla ja luonnonpuistoissa haahuilun ja surffikokeilujen lisäksi risteilyt ja retket joella, herkuttelu sekä vierailu läheisessä Australian Zoossa. 

1. Kimmeltävien vesien Noosa River ja viehättävä Noosaville

Noosasta löytyy tosiaan hienojen rantojen lisäksi myös kaunis ja melkoisen laaja jokialue Noosa River, jolle pääsee helposti kruisailemaan Hastings Streetin kupeesta lähtevien hop on hop off -systeemillä toimivien pienten jokilaivojen kyydissä. Joella voi liikkua myös melomalla, vesijeteillä tai  pienten optimistijollien ruorissa. Joen ja suistoalueen toisesta päästä löytyy Noosaville, ihanien kalaravintoloiden ja viinibaarien täyttämä pikkukylä, ja matkan varrella tänne voi vaikka ihmetellä jokivarren hulppeita miljoonahuviloita äärettömine uima-altaineen. Noosa Riveriin yhdistyvä Noosa Evergladesin suistoalue on biodiversiteetiltään yksi Australian monipuolisimpia luonnonsuojelualueita, ja jos haluaa saada käsityksen suiston lintulajien lukumäärästä, kannattaa ehdottomasti tehdä pieni kajakkiretki tännekin.

 

 

 

2. Herkuttelijan paratiisi

Noosa on kuulu laajasta ja monipuolisesta ravintolaskenestään, eikä täällä voi pieneltä herkuttelulta välttyä. Noosa Heads on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita kaikissa hinta- ja tyyliluokissa, omiksi suosikeiksimme nousivat japanilaiset sushijunapaikat, joita Noosassa on useita (täällä saatiin MELKEIN parempaa sushia kuin Japanissa), Noosavillen kalaravintolat, joista Noosa Boathouse oli ylitse muiden, sekä poikieni rakastama ja paikallisten suosima perinteikäs hampurilaisravintola Betty’s Burgers. Neljän ruokalajin jouluillallinen kuuluisan australialais-srilankalaisen huippukeittiömestarin Peter Kuruvitan Noosa Beach House -ravintolassa oli unohtumaton elämys, eikä vähiten siksi, että herra sattui itse olemaan paikalla, ja pienen jutustelun jälkeen pääsimme hänen vanavedessään kurkkaamaan ravintolan sotilaallisella kurilla johdettuun keittiöönkin.

 

 

 

 

Rakastuin myös ihan täysin aamulenkeilläni Main Beachin pikkuruisten kahvinmyyntikärryjen jääkahviin, joita ei suoraan sanoen tulisi mieleenkään Suomessa  juoda. Näiden lisäksi Noosassa on monia paikallisten tuottajien pitämiä farmer’s marketteja, joilla saa kuin huomaamatta täytettyä vatsansa pikkurahalla. 

 

 

3. Australian Zoo 

Krokotiilimiehenä tunnetuksi tulleen Steve Irwinin vanhempien 70-luvulla perustama ja traagisesti rauskunpistoon menehtyneen eläinasiantuntijan ja mediapersoonan itsensä vuosikymmeniä johtama eläinpuisto Australian Zoo ei varsinaisesti sijaitse Noosassa, mutta lyhyen automatkan päässä kuitenkin, ja on mainio päiväretkikohde varsinkin lasten kanssa matkustaessa (ja miksei muutenkin). Puistossa voi nähdä monia Australian ikonisimpia eläinlajeja kuten koalia, emuja, kasuaareja, jättiläiskilpikonnia ja Tasmanian tuholaisia luonnollisessa ympäristössä, ja pääseepä siellä ruokkimaan vapaana puistossa jolkottelevia kenguruitakin. Erityisen kuuluisa paikka on krokotiileistaan, joista vanhimmat ovat yli 70-vuotiaita jättiläisiä ja jotka olivat Steve Irwinin erityinen mielenkiinnon ja intohimon kohde. Australian Zoossa on tarjolla paljon tietoa eläimistä, ja vaikka yleensä kierrämme kaikki mahdolliset vähänkään eläintarhaa muistuttavat kohteet kaukaa, tämä paikka vaikutti mieltä lämmittävän hyvin hoidetulta. Harmillisesti vain retkipäivänämme oli tukalan kuuma, liki +40 astetta lämmintä, ja varmaan tästä syystä osa eläimistä pysytteli visusti piilossa päivänvalolta. 

 

 

 

 

Olimme kovasti suunnitelleet ja oikeastaan jo päättäneetkin tehdä päiväretken myös Noosasta n. 250 km pohjoiseen sijaitsevalle Fraser Islandille, mutta niin vain kävi, että viikko tuntui loppuvan kesken, eikä tuntikausien edestakainen autossa istuminenkaan helteessä yhtäkkiä enää houkutellut. Tämä olisi varmasti kuitenkin ollut näkemisen arvoinen paikka, mutta jäipähän jotakin seuraavaankin kertaan. 😉

Entä tuntuiko joulu joululta Australian lämmössä ja auringossa? Kyllä tuntui, ainakin edellisvuotiseen Las Vegasin jouluun verrattuna. Saimme nauttia älyttömän kauniista maisemista, syödä hyvin ja viettää kiireetöntä aikaa perheen kesken. Muutama hämmentävän äänekäs joulupukkikin nähtiin (eräskin näistä rannalla varsin pienissä speedoissa), ja tonttuja vilisteli Australiassakin siellä täällä. Joulupuut olivat kyllä hieman erityyppisiä kuin kuuset Suomessa. Ikimuistoinen ja ihana jouluviikko kaiken kaikkiaan.