Tiedätkö sen tunteen, joka iskee ennen lähestyvää matkaa? Se kun melkein et jaksaisi odottaa, mutta samalla nautit kiduttavan hitaasti kuluvista viikoista, päivistä, tunneista ja minuuteista ennen lähtöä kun laukut on viimein pakattu ja suljet kotioven. Edessä on jotakin uutta, jotakin jännittävää, jotakin tavallisesta arjesta poikkeavaa, jotakin, joka saa sinut kenties ajattelemaan asioista eri tavalla ja koskettaa. Jättää jäljen elämääsi.

 

 

 

 

Oma matkakuumeiluni on sen verran kroonista tyyppiä, että olen päättänyt ottaa siitä kaiken irti. Matkan odotus on nykyään oikeastaan mielestäni puolet koko reissaamisen riemusta, ja välillä suorastaan nautiskellen vellon matkakuumeeni kourissa. Oireita lievittää (vai pahentaa?) perinpohjainen reissun suunnittelu; ajoittain tutkin tulevia matkakohteita illat pitkät ja saatan käyttää tuntikausia ihan vaan reittien ja aikataulujen yhteensovittamiseen, mahdollisiin kohteesta löytyviin luonnonihmeisiin ja nähtävyyksiin perehtymiseen tai hotelli- ja ravintola-arvosteluiden lukemiseen. Varsinkin jos olemme lähdössä jonnekin todella kauas, kohdistan suurta kunnianhimoa myös hinnan ja aikataulujen puolesta täydellisesti mätsäävien lentoyhteyksien löytämiseen, ja kun sopiva kombinaatio on hallussa, koen valtavaa onnistumisen riemua.

 

 

 

Hyvänä esimerkkinä tästä juuri startannut pitkä talvimatkamme (kirjoitan tätä lentokoneessa). Vihaan Suomen pitkää ja pimeää talvea, ja perheellämme onkin ollut jo usean vuoden ajan tapana karata lasten joulu- ja talvilomien yhteydessä pidemmäksi ajaksi jonnekin päin maailmaa lämpöön ja aurinkoon. Usein olemme vuokranneet kuukaudeksi tai pariksi talon Kaakkois-Aasiasta, mutta tänä talvena päätimme toteuttaa jo pitkään suunnitelman tasolla eläneen reissun Australiaan ja eteläisen Tyynenmeren saarille. Aikaa meillä on käytettävissä viisi viikkoa, ja matkan alkuun ja loppuun mahtuu pari päivää aina yhtä mielenkiintoisessa Singaporessa. Ja vaikka olemmekin tämän talvimatkapäätöksen ja lentojen varaamisen jälkeen ehtineet reissata useammassakin paikassa, voin kertoa, että kyllä on tätäkin lähtöä taas odotettu. Voi voi sitä odottamisen määrää suorastaan. Oma matkakuumeeni saattoi joidenkin läheisteni mielestä kohota melkeinpä erittäin vaarallisiin lukemiin.

 

 

 

Suunnittelun hauskuus

 

Joillekin ihmisille matkasuunnitelmien laatiminen on ilmiselvästi rasittava riesa, ja valmiiksi räätälöydyillä pakettimatkoilla on tietysti tarvitsijansa. Itse kuulun kuitenkin matkailijaryhmään, joka haluaa ehdottomasti hioa reissunsa jokaisen yksityiskohdan omin käsin. Matkan synnyttäminen on minulle nautinnollinen prosessi. Ja kuten sanottu, matkakuumeilijallehan tämä on kuin lääkettä suoraan suoneen. Erilaisia tulevaan kohteeseen liittyviä sivustoja selaillessani tai oppaita lukiessani tunnen olevani jo puoliksi matkalla. Pidentää reissun pituutta mennen tullen!

 

 

 

 

Juuri käynnistynyt matkamme alkoi tosiaan elää alkiotasolla mielessä jo aika monta vuotta sitten, eikä ajatus lähtenyt oikeastaan edes Australiasta. Vaan siitä, kun luimme eräänä iltana tuolloin viisivuotiaan poikani Auliksen kanssa hauskaa lasten karttakirjaa. Aulis bongasi keskeltä Tyyntä valtamerta NAURU -saaren ja siitäkös vasta riemu repesi. Hän ei voinut millään käsittää, että jonkin paikan nimi voi olla Nauru, ja totesi totaalisen Nauru -kohtauksen jälkeen ykskantaan, että tuonne minä joskus vielä matkustan. Tulin kai jotain tämänsuuntaista sitten siinä Nauru -hepuleissani luvanneeksi. No, nythän on niin, että Nauru -paralla ei tällä hetkellä valitettavasti mene kovin hyvin, joten siirsimme kartan osoitinta vähän alemmaksi samaisella valtamerellä. Ja koska vanhempi poikani Eelis on mitä suurin Australian vaarallisimmat eläimet -ohjelman fani, päädyimme ottamaan haltuun samalla myös tämän meille täysin uuden maailmankolkan. Toivottavasti kohtaammekin siis pian mahdollisimman monta tarantellaa, alligaattoria, tappajahaita ja kasuaaria. 

 

 

 

Matkan suunnittelusta voisin kirjoittaa loputtomiin, ja välillä minulta kysytäänkin, miten palettimme pysyvät kasassa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, näinhän se menee. Useimmiten aloitan tietysti ostamalla lennot jonnekin päin maailmaa; talvella kaukomaihin, keväällä ja kesällä taas yleensä johonkin Euroopan kohteeseen. Tsekkaan sääolosuhteet (eli sadekaudet yms.), mahdolliset juhlapyhät ja toisaalta off season -kausien plussat ja miinukset. Pojille anon koulusta lomat hyvissä ajoin, ja koska olemme pitäneet pitkilläkin talvimatkoilla tarkasti huolta koulutehtävistä ja kotikoulusta (taidan olla tässä asiassa varsinainen orjapiiskuri), ekstralomaa on aina järjestynyt. Sitäpaitsi matkoillahan sitä vasta maailmasta ja elämästä oppiikin. Missään nimessä en koe, tai ole vuosien varrella huomannut, että lastemme koulunkäynti olisi reissaamisesta millään tavalla kärsinyt. Pikemminkin päinvastoin, varsinkin kun ovat kieliluokalla kummatkin. 

 

 

 

 

 

 

Lähdön hetkellä

 

Se tunne, kun pitkään odotettu matka on viimein alkamassa ja lähdön hetki koittaa. Tätä fiilistä ei mielestäni voita juuri mikään. Koira on viety hoitoon (hänellä on vähän niin kuin toinen koti anopin luona saaristossa), sanomalehdet peruttu, joulukukat sukulaistädeille tilattu, laskut maksettu niin pitkällä etukäteen kuin mahdollista. Täysi valmius keskittyä edessä olevaan matkaan. Koen tässä kohtaa aina samaa pinnan alla poreilevaa jännitystä, ja olen kaikesta tavattoman innoissani. Perheeni mielestä joskus ärsyttävyyteen asti. Säännöllisesti kuulenkin nykyään teini-ikäiseni suusta lauseen: ” Äiti onko sun pakko olla aina noin innoissaan?!”

No on!!! Hyvänen aika. Onneksi olen.

Saa nähdä, miten tästäkin kuukauden mittaisesta seikkailusta selvitään, sen verran paljon liikkuvia osia on paketissamme tällä kertaa. Yhtäkaikki, matkan onnistuminen ei tule olemaan ainakaan inspiraation puutteesta kiinni.