New Yorkin museotarjonta on sanalla sanoen älytön. Pelkästään taidegallerioita on kaupungissa n.1500 ja taidemuseoitakin kokonaiset 83 kpl, mikä on joidenkin arvioiden mukaan eniten koko maailmassa. Ja kun ottaa huomioon, että näistä suurin osa sijaitsee vielä kaiken kukkuraksi pelkästään Manhattanilla, taitaa kyseessä eittämättä olla maailman suurin taidekeskittymä. 

Monet New Yorkin taidemuseoista ovat myös oman alansa edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä.

Esimerkiksi suuren laman kynnyksellä vuonna 1929 perustettua modernin taiteen museota MoMa:a (Museum of Modern Art) pidetään nykyään yleisesti nykytaiteen johtotähtenä, vaikka huvittavaa kyllä alunperin yksi museon perusideoita oli kerätä kokoelmiinsa taidetta, joka ei tuolloin muille kelvannut.

 

 

Samoin valtaisan The Metropolitan Museumin eli The Metin sisäänsä kätkemää melkein mitä tahansa taide- ja kulttuurihistorian piiriin kuuluvaa obstaakkelikokoelmaa monipuolisempaa kattausta on hyvin vaikea kuvitella. Tähän päälle viimeisen päälle kuratoidut vaihtuvat näyttelyt niin sanonpa vaan, että huh huh. 

Ja kun miettii vielä kaikkia muita New Yorkin upeita taidemuseoita Guggenheimista The Frick Collectioniin, tekee mieli sanoa huhhuhuhhuh. Kaltaiselleni taidemuseoiden suurkuluttajalle New York onkin unelmien kohde.

 

 

New Yorkin museotarjonta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään taiteeseen.

Kaupungista löytyy vaikka mitä muitakin museonimikkeen alle asemoituja instituutioita illuusioiden maailmasta matematiikkaan, seksiin ja vakoiluun. Monet museoista ovat myös ilmaisia tai pääsymaksu perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Eli museoiminen Nykissä ei välttämättä myöskään tee isoa lovea matkakassaan.

Ilmaisia taide-elämyksiä on toki tarjolla pitkin kaupunkia ihan jo graffitien, muraalien ja The High Linen kaltaisten taideteoksilla kyllästettyjen paikkojen ansiosta, mutta mielestäni muutamassa museossa käyminen on siltikin New Yorkissa ihan ehdoton juttu – vaikka ei yleensä niin museoista välittäisikään. 

Kokosin alle muutamia tärppejä ja omia lemppareitamme Nykin museoviidakossa. Osa on tuttuja jo aiemmilta reissuiltamme ja osaan tutustuimme nyt elokuussa kouluikäisten lastemme kanssa.

 

SoHOn Colour Factory. A MUST! 251 Spring St.

 

The Metropolitan Museum of Art

 

Central Parkin kyljessä sijaitseva The Met on museo, jonka käsittämättömän massiivisuuden ei pidä antaa lannistaa. Tämä paikka on oikeasti ihan mieletön, enkä liioittele tässä nyt yhtään.

Museon kokoelmat ovat totta tosiaan niin laajat, että niiden suorittaminen päivässä tai parissa (enkä nyt tarkoita mitään salien läpi juoksemista tietenkään) on mahdoton tehtävä. En rehellisesti sanoen tiedä pystyisinkö ainakaan itse sen jokaista kolkkaa käymään läpi ja kunnolla sulattelemaan näkemääni edes kokonaisessa viikossa.

 

 

 

Kannattaakin siis miettiä etukäteen mihin Metissä haluaa keskittyä ja mitä jättää seuraavaan kertaan. Ja tsekata ensimmäisenä myös vaihtuvat näyttelyt – niitä kun ei ehkä kannata jättää siihen seuraavaan kertaan.

Metropolitan on siitä hauska museo, että laajuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta se taatusti tarjoaa jokaiselle jotakin.

 

 

Lapsia kiinnostavat ehkä soittimet tai lelut, joille löytyy museosta omat osastonsa. Tai kuten omia poikiani kiehtoneet miekat, haarniskat ja muut aseet, sekä tietysti Egypti-osaston sarkofagit ja kokonaiset faaraoiden hautakammiot.

Jostain syystä pojat olivat myös innoissaan Fabergén kuuluisista timantein koristelluista munista. Pääsiäistä odotellessa siis tittidii.

 

Hehän ovat kuin kaksi marjaa.

 

Vaikuttava itämaisen taiteen kokoelma hätkähdyttänee aasialaisesta kulttuurista syvemmin kiinnostunutta, ja itseäni ihastuttivat kovasti rokokoo- barokki- ja renessanssiajan huoneistot millintarkkoine yksityiskohtineen – puvuista ja peruukeista nyt puhumattakaan.

Rakastin myös CAMP-näyttelyä joka vierailee Metissä 8.9. asti.

Summa summarum, kaikkea taatusti löytyy.

 

 

 

 

Tällä kertaa pääsimme nauttimaan myös museon kattoterassin hienoista näkymistä ja virkistävistä juomista (aiemmin olemme käyneet museossa talvella, jolloin terassi on tietysti ollut kiinni), ja rakennuksen sisällä voi pysähtyä jossakin museon monista kauniista kahviloista. Metropolitanin museokauppa itsessään on näkemisen arvoinen, ja täälläkin vierähtää helposti pitkä tovi kirjoja, julisteita ja vaikka mitä muita tuotteita tutkiessa. 

Metropolitan sijaitsee osoitteessa 1000 Fifth Avenue ja pääsylippujen hinnat sekä vaihtuvat näyttelyt voit tsekata täältä.

 

 

The Whitney Museum of American Art

 

Meatpacking Districtin ytimessä ja The High Linen eteläpäässä sijaitseva The Whitney Museum of American Art on huikea kohde modernista taiteesta kiinnostuneille.

Se ei ehkä ole samalla tavalla suuren yleisön tuntema kuin vaikka MoMa, Guggenheim tai The Met, mutta tavattoman viehättävä ja mielenkiintoinen taidemuseo. Kauniin valkoisen museorakennuksen on muuten suunnitellut Renzo Piano.

Yksi museon mielenkiintoisia erikoispiirteitä on sen avara näyttelytila; pylväätön jättimäinen galleria on kooltaan n. 1700 neliömetriä.

Jos siis rakastat taidemuseoita, rakastut taatusti  myös Whitneyyn.

 

 

 

 

Miten kiintoisa ripustus.

 

Museo esittelee nimensä mukaisesti pääasiassa amerikkalaista taidetta.

Valtava pysyvä kokoelma kattaa n. 21 000 teosta yli 3000 taiteilijalta ja siihen kuuluu maalauksia, veistoksia, piirroksia, julisteita, valokuvia, filmejä, installaatioita ja kaikenlaista mediataidetta. Ensimmäisen kerroksen aulagalleriaan on maksuton sisäänpääsy, ja maksulliset toinen ja kolmas kerros on varattu pysyvään kokoelmaan kuuluville teoksille. Ylimmästä kerroksesta löytyy erityinen alue väliaikaisille näyttelyille, plus tietysti ulkoilmaterassi kahviloineen. Täältä on hienot näkymät The High Linelle.

Varsinainen museoravintola ja -kauppa sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa sisäänkäynnin vieressä.

 

 

 

 

Meillä kävi sikäli hyvä tsäkä, että matkailimme New Yorkissa sattumalta juuri Whitney-biennaalin aikaan, ja pääsimme sen myötä näkemään ehkä vähän ekstraakin.

Myös poikani olivat tästä museosta aika innoissaan ja tuijottelivat esimerkiksi Alexander Calderin hauskoja rautalangasta ja ties mistä muista materiaaleista väkertämiä sirkusesineitä ja -hahmoja sekä taiteilijan itse aikoinaan taltioimaa hauskaa videoteosta silmät ymmyrkäisinä hihitellen.

The Whitney sijaitsee osoitteessa 99 Gansevoort Street ja pääsylippujen hinnat ja vaihtuvat näyttelyt löydät täältä.

 

American Museum of Natural History

 

Ikoninen ja jotenkin herttaisesti vähän vanhanaikainen New Yorkin  luonnontieteen museo sijaitsee niinikään Central Parkin laidalla (itseasiasiassa aika tarkkaan Metropolitania vastapäätä toisella puolella puistoa) ja on käyntikohteena ihan ehdoton varsinkin jos matkustat New Yorkiin koulukäisten lasten kanssa. 

 

 

Luonnontieteen museo on paitsi hauska (anteeksi saatan toistella tätä adjektiivia, mutta New Yorkin museot nyt vaan ovat hauskoja), myös todella opettavainen ja kuitenkin aika kompakti paketti ihkaoikeita dinosaurusten luita, mammutin hampaita ja avaruustiedettä.

Nisäkäsdioraamat eli kolmiulotteiset jäljitelmät tuntuvat todella tuovan henkiin muinaiset eläimet luonnollisessa ympäristössään, ja muutenkin näyttelyt on tehty taitavasti. Täällä voit kuvitella itsesi vuorille tiikerien keskelle tai Afrikan savanneille seeprojen ja kirahvien sekaan. 

 

 

 

 

 

Dinosaurukset ovat tietysti paikan suurin hitti, mutta museosta löytyy lisäksi myös mm. merimaailma sekä perhoskonservatorio, joka harmiksemme kuitenkin on kesäkuukausina kiinni. Siellä olisi voinut ihailla yli 500 harvinaista perhosta – ihan siis eläviä yksilöitä eikä mitään kehystettyjä raukkaparkoja. 

American Museum of Natural Historyn löytää osoitteesta Central Park West & 97th. St ja pääsylippujen hintoja voi tsekkailla täältä.

 

 

Illuusiomuseo – Museum of Illusions eli MOI

 

Haluatko testata aistejasi ja hämmentyä omien aivojesi toiminnasta? Vähän hassutella ja ehkä nauraa niin, että napa rutisee? Siinä tapauksessa suosittelen käyntiä New Yorkin illuusiomuseossa.

Tämä museo ei ole itseasiassa alkujaan nykiläinen tai edes amerikkalainen lainkaan, vaan osa ympäri maailmaa levinnyttä alunperin Kroatiassa luotua ja mielestäni oikeasti tosi onnistunutta elämyskonseptia. Illuusiomuseo ei ole läpeensä kaupallinen lapsia houkutteleva tavarataivas (kuten esim. Times Squaren ihan kamala Ripleys Believe It Or Not), vaan tosiaan aisteja kivasti kutitteleva ja omien silmien havaintoja kyseenalaistava tila(taide)museo.

Onhan tämä tämmöinenkin nyt eräänlaista taidetta. Vai mitä?!

 

Kulti kutistin kakarat. Vai miten se nyt menikään…

 

 

Illuusiomuseon osoite New Yorkissa on 77 Eight Avenue  ja pääsylippujen hintoja ja koululaisryhmien takia vähän vaihteleviakin aukioloaikoja voi tsekkailla täältä.

 

 

Spyscape eli vakoilumuseo

 

New Yorkin museotarjonnan uusimpiin tulokkaisiin kuuluva niinikään oikein viihdyttävä vakoilumuseo Scyscape viehättänee erityisesti juuri omien poikiemme ikäisiä lapsia sekä heidän isiään. Miksei myös joitakin Bond-elokuvista pitäviä äitejäkin, jotka edelleen odottelevat kutsua seuraavaksi Bond-tytöksi (myönnän kuuluvani tähän ryhmään). 

Museo on jännittävä pelin muotoon rakennettu sukellus vakoilun historiaan ja siihen liittyvään välineistöön sekä tekniikoihin.

Pelin alussa museon sisäänkäynnin yhteydessä sinusta tehdään agentti, jonka tehtävänä on suorittaa erilaisia vakoiluun liittyviä tehtäviä. Samalla voit kätevästi ihmetellä mm. saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämää sähkömekaanista salauslaitetta eli enigmaa, valheenpaljastuskoneita ja erilaisia naamioitumiskeinoja.

No onhan tämä tämmöinen nyt ihan sairaan kiinnostavaa!

 

 

 

SCYSCAPE-vakoilumuseo sijaitsee osoitteessa 928 8th Avenue ja vierailu vaatii etukäteisvarauksen.

Tsekkaa pääsymaksut ja lue lisää tästä hauskasta (ei niin taiteellisesta) museosta täältä.

Kaikki edellä esitellyt museot sijaitsevat Manhattanilla, mutta toki monia tämän jutun ulkopuolelle väkisin jääneitä hienoja  vierailukohteita on muuallakin New Yorkissa.

Harmillisesti myös suosikeistani MoMa on remontissa lokakuuhun asti, emmekä siis päässeet sinne tällä kertaa. Ja The Frick Collectioniin (ihan mieletön yksityinen taidekokoelma!) ei enää aika riittänyt. No, onneksi nämäkin on jo aiemmin nähty ja ensi kerralla sitten taas. 

 

NYYH!

 

 

 

Mikä on ollut oma museosuosikkisi New Yorkissa? Tai muualla maailmassa? Ikimuistoinen taide-elämys?

Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Lisää kesäisiä New York -fiilistelyjä täällä.