Tuntuu uskomattomalta, että oma pieni matkablogini täyttää tänään YKSI (1!) vuotta. Vastahan hän tähän maailmaan tulla tupsahti. Synnytystuskien unohduttua päällimmäinen tunne oli suunnaton onni ja rakkaus. Sitä seuranneessa vauva-arjessa on välillä joutunut valvomaan ja ärsyttänytkin. Upeinta on silti ollut kiintymyssuhteen syveneminen. Opimme toisiltamme koko ajan lisää, ja tuskin maltan odottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Boarding Timen ensimmäinen vuosi on mennyt juuri niin käsittämättömän nopeasti ja vaihtelevasti kuin vauvavuodet useimmiten menevät. Vaikka olin kirjoitellut muutamia artikkeleita jo viime vuoden lokakuussa sen jälkeen kun blogi oli ajatuksen tasolla saanut alkunsa, sain sivuni lopullisesti synnytettyä vasta marraskuun puolivälissä.

About klo 20 Suomen aikaa 16.11.2018 rohkenin lopulta esitellä lapseni maailmalle. Olimme tuolloin ystäväni Idan kanssa Sri Lankassa, istuimme ihanan vuokrahuvilamme Villa Siriwedamaduran terassilla tähtitaivaan alla, tulikärpäset tanssivat ympärillämme, ja muistan miten hurjasti minua jännitti. Olen oikeasti ihan hirveä pilkunviilaaja, ja Ida-parka joutui oikolukemaan tekstejäni yömyöhään. Kiitti vieläkin synnytysavusta Iitu! 

Vuosi on tosiaan kulunut nopeasti. Tuosta Sri Lankan illastahan on hetki vain. Toisaalta tuntuu uskomattomalta, että blogini on ollut olemassa vasta vuoden. Niin paljon on tässä ajassa ehtinyt tapahtua, niin paljon olen oppinut uusia asioita ja ennen kaikkea kohdannut uusia ihmisiä. Kuluneen vuoden aikana olen myös matkustanut ehkä enemmän kuin koskaan – parissakymmenessä maassa viidellä eri mantereella ja lähes puolet koko ajasta. Onkohan näillä asioilla jokin yhteys?!

Totta puhuen on vaikea enää kuvitella aikaa ennen blogia. Välillä olen miettinyt miten ihmeessä sain aikaiseksi vasta nyt tämän homman aloittaa, ja varsinkin, mitä ihmettä ennen tein. 

Olenkin tainnut sujahtaa matkabloggaajan rooliin varsin kivuttomasti. Moni lukija on ihmetellyt onko blogini muka oikeasti näin tuore tapaus. No, onhan se: Boarding Time on vielä ihan vauva, ja meikäläinen bloggaajana täysi noviisi.

 

 

 

 

Etukäteen en oikein osannut kuvitella mitä kaikkea blogi toisi mukanaan. Näinhän se vauvojen kanssa usein menee. En ole koskaan ajatellut bloggaamisen missään nimessä olevan helppoa, päinvastoin, mutta en myöskään aavistanut kuinka paljon aikaa tämä touhu oikeasti vaatii. Tässä kohtaa on myös hieman nolona myönnettävä, että ennen omaa blogia en juurikaan blogeja lukenut tai seurannut ylipäätään. Tai siis oikeastaan lainkaan. Siis minkään sortin blogeja. Nykyään olenkin sitten varsinainen matkablogien himolukija, ja rakastan myös postausten kommentointia. Bloggaamisen myötä minulle onkin auennut aivan uusi ja ihmeellinen maailma.

Mikä sitten lopulta on ollut kuluneen vuoden parasta antia? Mikä bloggaamisessa on eniten yllättänyt? Mikä motivoi jatkamaan, vaikka välillä saa varsinkin tietotekniikan kanssa hakata päätä kunnolla seinään? Miksi vaakakuppini bloggaamisen hyvien ja huonojen puolien välillä on vuoden aikana kallistunut ehdottomasti positiivisen puolelle? Millaisin fiiliksin kohti blogivuotta numero kaksi?

 

 

 

 

Kohtaamiset

Ehdottomasti paras asia minkä Boarding Time on elämääni tuonut on uudet ystävät ja sielunkumppanit. On ollut mahtavaa vaihtaa ajatuksia samalla tavalla matkustamiseen intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kanssa. Saada ja antaa vinkkejä. Jakaa kokemuksia, niin hyviä kuin huonojakin. Huomata, etten ole tuntojeni kanssa yksin. Lukea uusista minulle vielä tuntemattomista paikoista ja kulttuureista, inspiroitua. Kuulla joltakin lukijalta, että jokin postaukseni on onnistunut inspiroimaan häntä. 

Koen saaneeni blogimaailmasta ihan oikeita ystäviä ja löytäneeni yhteisön, johon olen saanut liittyä. Kiitos siitä. 

Erään uuden ystävän kanssa olen jo ehtinyt reissuunkin, ja monen muun kanssa pidän yhteyttä säännöllisesti. Ennen blogiakin raportoin seikkailuistani ahkerasti sosiaalisen median puolella (ja myös siellä olen kohdannut ihania ihmisiä ja ystävystynyt), mutta ei se kuitenkaan ihan sama asia ole. Tämän huomasin varsinkin nyt syksyllä instagram-tilini kaappaamisen myötä kun tunsin itseni yhtäkkiä tosi yksinäiseksi. Ilman blogeja en ollenkaan tietäisi mitä kuuluu Marttiinalle Kiinaan tai missäpäin maailmaa Anna juuri tällä hetkellä viilettää. Eivätkä ig-stoorini tallennu mihinkään samalla tavalla kuin blogiin taltioidut matkamuistot.

Kulunut vuosi on ollut tietyllä tavalla myös matka itseen. Vähän ennen bloggaamisen aloittamista menetin yllättäen lyhyen ajan sisällä minulle kovin läheiset vanhempani. Pian tämän jälkeen päätin myydä yritykseni, jonka eteen olin paiskinut lujasti töitä toistakymmentä vuotta. Näiden tapahtumien jälkeistä tyhjyyttä ja luopumisen tuskaa ei ole ollut helppo kohdata. Tässä tilanteessa olen saanut suurta lohtua paitsi matkustamisesta, myös blogimaailmaan sukeltamisesta. Työyhteisön tilalle on tavallaan tullut blogiyhteisö.  

 

 

 

 

Uuden oppiminen

Blogin myötä olen oppinut ihan valtavan määrän kaikenlaisia asioita. Pelkästään nettisivun luominen on ollut meikäläiselle täysin uusi ja suoraan sanoen aika hemmetin vaikea asia, en ole tietoteknisellä neroudella tai itseasiassa minkäänlaisella lahjakkuudella varustettu yksilö. Koodaamisen opettelu ei todellakaan ole ollut mikään piece of cake. Muutama hius on tullut revittyä päästä kun olen näiden asioiden kanssa tapellut. 

Blogialustani ja teemani eivät ehkä teknisesti myöskään ole sieltä helpoimmasta päästä. Tämä on tullut karvaasti muutamaan kertaan todettua kun olen jotenkin mystisesti onnistunut saamaan koko paketin sekaisin. Mutta, usein kun jotain aloitan, teen sen kyllä sitten kunnolla loppuunkin. Siksi en ole ainakaan toistaiseksi blogialustan tai teeman vaihtamista helpompaan edes harkinnut. 

Olen myös oppinut paljon itsestäni kirjoittajana. En ole postausten sarjatykittäjä, eli 2-5 artikkelia per kuukausi on minulle ainakin toistaiseksi ollut hyvä tahti. Aluksi otin stressiä julkaisutahdista, mutta sitten tajusin, että eihän minulta kukaan mitään varsinaisesti vaadi tai odota. Voin kirjoittaa blogia juuri siinä tahdissa kuin itse haluan. Miksi ahdistuisin asiasta, jota teen vapaaehtoisesti, ja jonka on tarkoitus rikastuttaa omaa ja muiden elämää? Toisaalta jos välillä on ollut taukoa, enkä ole esimerkiksi reissussa ehtinyt blogia päivittää, huomaan usein jo kaipaavani kovasti läppärin ääreen. Vuoden aikana olen julkaissut 44 artikkelia, joista ylivoimaisesti luetuin on ollut businessluokkien vertailua koskeva postaus.

 

 

 

 

 

Itse matkustamistakin olen oppinut tarkastelemaan eri vinkkelistä kuin ennen blogia. Aikaisemmin vain matkustin silkasta matkustamisen riemusta, mutta nykyään suhtaudun asiaan ehkä astetta analyyttisemmin. Varmasti myös teen havaintoja reissuilla eri tavalla kuin ennen. Saattaa olla, että muutamien kanssabloggaajien vaikutuksesta maabongauskin on alkanut kiinnostaa – nyt kun noita alkaa muutenkin olla plakkarissa jo vähän enemmän. 

Vaikka vuoden aikana olenkin bloggaamisesta paljon oppinut, tietyistä asioista olen edelleen pihalla kuin lumiukko. SEO:n haltuunotto on vielä alkutekijöissään, varmaan pitäisi jokin kurssi tästä aiheesta käydä. Hyvä kun suurinpiirtein olen sisäistänyt mitä koko homma tarkoittaa. En myöskään oikein tiedä miten kaupallisiin yhteistöihin pitäisi suhtautua, enkä ole tästä syystä muutamiin eteen tulleisiin tilaisuuksiin oikein osannut tarttua. Ehkäpä nämäkin asiat pikkuhiljaa tässä valkenevat. 

Myös blogietiketissä on ollut opettelemista; ihan hiljattain olin esimerkiksi vähän kauhistunut, kun eräässä ryhmässä bloggaajien kesken käytiin keskustelua muiden blogien linkittämisestä omiin postauksiin, enkä ollenkaan ollut tajunnut, että niin kuuluu/saa tehdä. Manners are manners, kuten rakas isäni tapasi sanoa, ja toivottavasti itsekin vielä opin tavoille. 

 

 

 

Summa summarum eli loppukiitokset 

Kiitos blogivuosi number one, ilman sinua elämäni olisi monta kokemusta köyhempää. 

Kiitos kaikille, jotka olette kannustaneet epävarmuuden iskiessä, erityisesti tärkeimmät matkakumppanini eli elämäni miehet Mikko, Eelis ja Aulis. 

Kiitos kärsivällisyydestä ja tietoteknisestä avusta Ville ja Lauri. Kukaan muu ei varmaan olisi jaksanut yhtä moneen tyhmään kysymykseen vastata. 

Ja KIITOS ennen kaikkea sinä, joka blogiani luet, merkitset minulle NIIN PALJON enemmän kuin luuletkaan. 

Jatkakaamme yhdessä blogimatkaa myös tästä eteenpäin!

❤️

Jenni